2025 ASGARİ ÜCRET SON DAKİKA: ‘Masada İlk 24.057 TL Yazılacak’ Dedi: Yeni Asgari Ücret Zammı İçin Tüm Pazarlık O Oran Üzerinden Yapılacak

2025 ASGARİ ÜCRET SON DAKİKA: ‘Masada İlk 24.057 TL Yazılacak’ Dedi: Yeni Asgari Ücret Zammı İçin Tüm Pazarlık O Oran Üzerinden Yapılacak

Milyonlarca kişinin geliri Ocak 2025’te artacak. Emekli ve memur zammı 3 Ocak’ta Aralık ayı enflasyonunun açıklanması ile belli olacak. Ancak maaşlarda ilk düzenleme ise Aralık ayının son günlerinde asgari ücret tarafından gelecek.

TİSK, TÜİK ve hükümet yetkililerinden 5’er, toplamda 15 kişilik heyet Asgari Ücret Tespit Komisyonu Toplantılarının ilkini Aralık’ın ilk haftasının sonlarına doğru gerçekleştirecek. Komisyon ilk görüşmede bir yol haritası çıkaracak. Üçüncü toplantıda ise masaya Enflasyon rakamları, geçim maliyetleri ve Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın işveren ile işçilerle yapacağı anket çalışmaları yer alacak.

Son yani 4. Toplantının ardından uzlaşılarak ortaya çıkacak rakam Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın önüne gidecek. Ardından yeni asgari ücret Aralık ayının son günlerinde gerçekleştirilecek toplantı ile kamuoyuna duyurulacak.

Yeni Asır’dan Faruk Erdem asgari ücret zammı hakkında, “Asgari Ücret tespit Komisyonu toplandığı zaman net asgari ücret için masada yazılacak ilk rakam budur, yani 24 bin 57 lira. Bunun brüt rakamı da 28.302 TL oluyor” ifadelerini kullandı.

Asgari ücreti belirlemede en önemli referansın enflasyon olduğunu dile getiren Erdem, “Geçmiş tüm kararlarda enflasyon öncelik olmuş durumda. Bundan önceki tüm asgari ücret artışlarına bakıldığında hep bir önceki yılın enflasyon rakamı baz alınarak bunun 5-10 puan üzerinde artışlar yapılmış. Öyleyse bu yıl da enflasyon en önemli belirleyici olacak. Geçtiğimiz yıl ara zam yapıldığı için 6 aylık enflasyona bakılmıştı. Bu yıl ara zam olmadığı için asgari ücret artışında yıllık enflasyon öne çıkacak” yorumunu yaptı.

Referans alınacak en önemli verinin ise Orta Vadeli Program (OVP) olduğunun altını çizen Erdem şunları belirtti:

Exit mobile version