Erdem’in aktardığı bilgilere göre, yeni emeklilik düzenlemelerinde maaş bağlama sistemi ile ilgili tartışmalar sürerken, 2024-2025 yıllarında emekli olacakları ilgilendiren güncelleme katsayısı farkı gündeme geldi. Emekli maaşlarında bir düşüş söz konusu olmasa da 2024 ve 2025 yılları arasında emeklilik dilekçesi verenler arasında bir güncelleme farkı olacak. Bu fark, enflasyon ve ekonomik büyüme oranlarına göre belirlenecek.
Maaş bağlama sistemindeki değişiklikler ile emeklilik maaşlarının farklı dönemlerdeki hesaplanma yöntemleri üzerinde de duruluyor. 1999 öncesi, 2000-2008 arası ve 2008 sonrası dönemlerde farklı katsayı ve oranlar kullanılarak yapılan bu hesaplama sistemi, aynı koşullarda emekli olan kişiler arasında maaş farklarına yol açıyor. Özellikle 2024-2025 yıllarında emekli olacaklar arasında bu fark daha belirgin hale gelecek.
Yeni sistemle birlikte, emekli maaşını belirleyen en önemli faktörlerden biri olan gün sayısının etkisi artacak. Daha fazla prim ödeyip, daha çok gün çalışanlar daha yüksek maaş alabilecek. Ancak prim ödemelerinin miktarı da önemli bir rol oynayacak; sadece fazla günü olan, asgari ücretle çalışan biri yüksek maaş beklentisine giremeyecek.
Yeni düzenlemelerle birlikte, 2000 ve sonrasında doğan genç sigortalılar için emeklilik şartlarının zorlaşması bekleniyor. Prim gün sayısının artması ve kadınlar için 60, erkekler için 65 yaşında emekli olma şartları gündemde. Yasa çıktıktan sonra sigortalı olacak gençler için farklı kurallar uygulanması bekleniyor.