Bloomberg’in yasa teklifi ile ilgili çalışmalar hakkında doğrudan bilgi sahibi olan yetkililerden aldığı bilgilere göre, taslak aşamasındaki düzenlemeler salı akşamı Cumhurbaşkanlığı’nda yapıldı. Yeni vergi paketinin bayram tatili sonrasında Meclis’e sunulması ve TBMM yaz tatiline girmeden önce yasalaştırılması hedefleniyor. Taslakta yer alan düzenlemelerle en az 226 milyar TL’lik bir ek gelir sağlanması öngörülüyor.
Taslağa göre, OECD ve BEPS projesi kapsamında Türkiye’nin de aralarında bulunduğu yaklaşık 140 ülke tarafından onaylanan mutabakat metnine göre, yıllık konsolide hasılatı 750 milyon euro eşiğini aşan çok uluslu işletme gruplarına ek vergi getiriliyor. Bu şirketlerin düşük vergileme yapılan ülkelerdeki şube, iştirak ve işyerlerine tamamlayıcı vergi uygulanacak. 2024 gelirlerine uygulanmak üzere ve 2025 yılında verilecek ayrı bir beyanname ile yürürlüğe girmesi öngörülen düzenlemeyle yaklaşık 40 milyar TL gelir bekleniyor.
Gayrimenkul Yatırım Ortaklıkları ve Gayrimenkul Yatırım Fonları’nın gayrimenkullerden elde edilen kazançlar dolayısıyla asgari kurumlar vergisi ödemesi öngörülüyor. Bu düzenlemenin 1 Ocak 2025’ten itibaren uygulanması durumunda 7,2 milyar TL gelir etkisi olacağı tahmin ediliyor.
Kripto varlıkların vergilendirilmesi için iki farklı formül öneriliyor. İlki, alım-satımlardan on binde 3 oranında işlem vergisi uygulanması, diğeri ise alım-satımdan elde edilen gelirden gelir vergisi alınması. Kripto varlıklara işlem vergisi getirilmesi durumunda yıllık vergi getirisinin 3,7 milyar TL olacağı öngörülüyor.
Türkiye’de de asgari kurumlar vergisi uygulaması öngörülüyor. Bu vergi, kurum kazancının yüzde 10’u olarak hesaplanacak. 1 Ocak 2025 tarihinden itibaren uygulanacak olan düzenleme ile 2025 yılı için ilave 90 milyar TL yıllık gelir etkisi bekleniyor.
Ayrıca ticari, zirai ve serbest meslek faaliyetleri nedeniyle yıllık gelir vergisi beyannamesi vermeye mecbur olan mükellefler için asgari gelir vergisi uygulaması getiriliyor. Bu uygulamadan yıllık 37,4 milyar TL gelir etkisi öngörülüyor.