ABD’de Liman İşçilerinin Grevi Ticareti Durdurdu! Kıtlık ve Fahiş Zamlar Yolda

ABD’de Liman İşçilerinin Grevi Ticareti Durdurdu! Kıtlık ve Fahiş Zamlar Yolda

CNBC’nin haberine göre, 85 bin üyenin yaklaşık 50 bini 14 büyük limanda greve başlarken, uzun süreli bir grevin ABD ekonomisine büyük zarar vereceği belirtiliyor. özellikle New York/New Jersey gibi yerlerde günlük en az yüz milyonlarca dolarlık bir etki yaratacağı konusunda pazartesi günü son bir çabayla grevi önlemeye çalışan Amerika Birleşik Devletleri Denizcilik İttifakı (USMX), altı yıl boyunca yaklaşık yüzde 50’lik bir ücret artışı teklif etti. Ancak bu teklif ILA tarafından kabul edilmedi.

Grev hazırlıklarının sürdüğü 14 liman arasında Boston, New York/New Jersey, Philadelphia, Wilmington, Kuzey Carolina, Baltimore, Norfolk, Charleston, Savannah, Jacksonville, Tampa, Miami, New Orleans, Mobile ve Houston yer alıyor.

New York Valisi Kathy Hochul, gece yarısından hemen sonra yaptığı açıklamada, “47 yıl sonra ilk büyük çaplı doğu limanı işçisi grevi Maine’den Teksas’a kadar uzanan limanlarda, New York ve New Jersey Liman İdaresi’ni de kapsayacak şekilde başladı” dedi.

Grevden hem tedarik zinciri hem ABD ekonomisi en hızlı şekilde etkilenenler arasında yer alacak.

Tedarik zinciri istihbarat firması FourKites’ın baş çözümler mimarı Shana Wray, grevin tedarik zinciri sıkışıklığı üzerindeki etkisinin, kasırga Helene’nin bıraktığı yıkımı daha da kötüleştireceğini söyledi. Son aylarda lojistik uzmanları CNBC’ye, Doğu’dan Batı Kıyısı’na kargo akışının arttığını ve şirketlerin grev riski nedeniyle sevkiyat sezonu siparişlerini öne çektiğini söylediler. Hem ekonomistler hem de lojistik yöneticileri, grevin etkisinin, iş bırakmanın ne kadar süreceğine bağlı olduğunu belirtti.

Moody’s Analytics ekonomisti Adam Kamins, “Bir veya iki haftalık bir kesinti bazı yığılmalara neden olabilir, ancak daha geniş sonuçlar, Savannah gibi birkaç limana bağımlı bölge dışında minimal olur. Ancak daha uzun bir kesinti, kıtlıklara ve fiyat artışlarına yol açacaktır” dedi.

Exit mobile version