ABD’de Tüketici Güven Endeksi Ağustosta Artış Gösterdi

Amerika Birleşik Devletleri’nde Michigan Üniversitesi tarafından ölçülen tüketici güven endeksi, ağustos ayında yapılan yukarı yönlü revizyon ile 67,9 seviyesine ulaştı.

Michigan Üniversitesi, Amerikalı tüketicilerin eğilimlerini temel alarak hazırladığı tüketici güven endeksi ile ilgili nihai verileri açıkladı. Buna göre, bu endeks ağustos ayında bir önceki aya göre 1,5 puan artış göstererek 67,9 değerine ulaşırken, önceki öncü veri 67,8 olarak duyurulmuştu. Endeks Temmuz ayında ise 66,4 olarak kaydedilmişti.

Amerikalıların mevcut finansal durumlarına ilişkin değerlendirmeleri, mevcut ekonomik koşullar endeksinde aylık bazda 1,4 puan azalarak 61,3 seviyesine geriledi. Ancak, tüketicilerin uzun vadeli öngörülerini yansıtan tüketici beklentileri endeksi, aynı dönemde 3,3 puan artarak 72,1’e ulaştı.

Kısa vadeli enflasyon beklentileri ağustosta yüzde 2,9’dan yüzde 2,8’e düşerken, bu oran 2020 Aralık ayından bu yana en düşük seviyeye ulaştı. Uzun vadeli enflasyon beklentisi ise yüzde 3 oranında sabit kaldı.

Tüketici Anketleri Direktörü Joanne Hsu, temmuz ayında yapılan bir anket sonucunda tüketicilerin yüzde 51’inin Donald Trump, yüzde 37’sinin ise Joe Biden’ın seçimi kazanacağını düşündüğünü hatırlattı. Ancak ağustos ayında bu beklentilerin değiştiğini belirten Hsu, Trump’ın kazanmasını bekleyenlerin oranının yüzde 36, başkan adayı Kamala Harris’in kazanmasını bekleyenlerin oranının ise yüzde 54 olduğunu vurguladı.

Hsu, ABD’de başkanlık seçimleri yaklaşırken hem ekonomik hem de seçim beklentilerinin değişebileceğini ekledi.

Exit mobile version