Adana’da Öğrencilerin Barınma Krizi: Yurt Fiyatlarıyla Ev Kiraları Yarışıyor

Adana’da Öğrencilerin Barınma Krizi: Yurt Fiyatlarıyla Ev Kiraları Yarışıyor

Adana’da Gençlik ve Spor Bakanlığı’na bağlı Kredi Yurtlar Kurumu’nun (KYK) yurt fiyatları, geçtiğimiz öğrenim yılında 230 TL ile 444 TL arasında değişmekteydi. Ancak, devlet yurdunda yer bulamayan öğrenciler için alternatif olarak sunulan özel yurtların fiyatları oldukça yüksek. Çukurova Öğrenci Evleri’nde (ÇÖGEV) 2-3 kişilik odalar için fiyatlar 10 bin ile 11 bin TL arasında değişiyor. Özel yurt yetkilileri, artan enflasyonun da etkisiyle bu fiyatların Ağustos ayı içerisinde güncellenebileceğini belirtiyor.

Adana’da üniversiteye yakın bölgelerde kiralık ev fiyatları da yükselişte. Emlak Piyasası Uzmanı Bülent Cingözler, öğrencilerin genellikle Sarıçam ve Beyazevler mahallelerini tercih ettiğini belirtiyor. Bu bölgelerdeki 1+1 dairelerin kiraları eşyasız olarak 10 bin TL, eşyalı olarak ise 15 bin TL’ye kadar çıkabiliyor. Daha büyük dairelerde ise fiyatlar 14 bin TL’den başlıyor. Cingözler, birkaç öğrencinin bir araya gelerek ev kiralamasının, yurt fiyatlarına kıyasla daha ekonomik olabileceğini ifade ediyor.

Çukurova Üniversitesi Mimarlık Bölümü öğrencisi Şerife Sultan Özdemir, evde kalmanın yurtta kalmaktan daha hesaplı olduğunu vurguluyor. Özdemir, “Yurt fiyatları oldukça yüksek ve ekonomik odalar genellikle eksi katlarda, rutubetli oluyor. Bu odalar için bile 8 bin – 9 bin TL isteniyor,” diyerek, evde kalmanın öğrenciler için daha uygun bir seçenek olduğunu belirtiyor.

Adana’da üniversite öğrencileri için barınma seçenekleri arasında karar vermek zorlaşıyor. Yurtların sunduğu güvenlik ve yemek hizmetleri, öğrenciler için cazip olsa da, yüksek fiyatlar birçok öğrenciyi ev kiralamaya yönlendiriyor. Özellikle birkaç öğrenci bir araya gelerek kira ve faturaları paylaşarak daha ekonomik bir çözüm bulabilir. Ancak, her iki seçeneğin de artıları ve eksileri göz önünde bulundurulmalı, karar verirken bütçe ve kişisel ihtiyaçlar dikkatlice değerlendirilmelidir.

Exit mobile version