‘Adil Vergi’de Las Vegas kriteri

‘Adil Vergi’de Las Vegas kriteri

konomik krizden çıkışın yolunu etkisi sınırlı tasarruf hamlesinde arayan hükümet ‘Garantili projelere, holdinglere vergi aflarına bakılsın’ çağrılarını karşılıksız bıraktı. Kritik süreçte bu kez vergide yeni düzenlemeler içeren pakette son aşamaya gelindiği kaydedildi. Kamuoyunda oluşan ‘Dar gelirliye yük bindirilecek’ algısı karşısında da Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz ‘vergide adalet’ mesajı verdi. Yılmaz “Temel çerçevemiz vergide adaleti artırmak, gelir dağılımını gözetmek” dedi.

ükümetin mesajlarına rağmen yurt dışı çıkış harcına zam iddiaları soru işaretleri oluşturdu. 150 TL’lik harcın bin 500 ila 3 bin lira seviyesine çıkarılacağı ortaya atılınca ‘Bu nasıl adalet anlayışı?’ sorusu yöneltildi. Ekonomist Hakan Kara da çarpık tabloya dikkat çekti. Kara “Zar zor biriktirdiği 500 dolar ile Arnavutluk’a tatile giden için ek maliyet, Las Vegas’ta 100 bin doları bir çırpıda yiyen için çerez parası. Amaç vergide adalet ve verginin tabana yayılması ise iki kriteri de karşılamıyor” dedi.

Türkiye’de son yıllarda uygulanan politikalar ile ekonomik kriz derinleşirken, vatandaş hem enflasyon hem de vergi yükü altında eziliyor. Ekonomi yönetimi ülkenin içinde bulunduğu krizi atlatmak için üst üste vergi yoluna başvuruyor.

Hazine ve Maliye Bakanlığı hazırlanan vergi paketine, Orta Vadeli Program’da yer alan hedefler doğrultusunda son şekli verdi. Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne (TBMM) sunulması planlanan pakette, vergilerdeki fahiş artışlar tepkilere neden oldu. Hazine ve Maliye Bakanlığı’nca son şekli verilen vergi reform paketinde, hali hazırda 150 TL olarak uygulanan yurt dışı çıkış harcının 1500 TL’ye çıkarılması teklifi Türkiye’nin en çok konuştuğu konular arasına girdi.

Bilkent Üniversitesi Ekonomi Bölümü Öğretim Üyesi ve Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) eski Başekonomisti Prof. Dr. Hakan Kara, yurt dışı çıkış harcına yönelik teklifi değerlendirdi.

Prof. Dr. Kara, 1500 TL yurt dışı çıkış harcının vatandaş üzerindeki etkisini karşılaştırmalı olarak ortaya koydu. Kara X platformunda yaptığı değerlendirmede “Yurt dışına çıkış harcının 1500 TL yapılması önerilmiş. Zar zor biriktirdiği 500 dolar ile Arnavutluk’a tatile giden için yüzde 10 ek maliyet, Las Vegas’ta 100 bin doları bir çırpıda yiyen için çerez parası. Amaç vergide adalet ve verginin tabana yayılması ise iki kriteri de karşılamıyor” ifadelerini kullandı. Öte yandan sosyal medyada Hazine ve Maliye Bakanlığı’na bağlı Gelir İdaresi Başkanlığı’nın 24 Mayıs 2024 tarihli ‘2024 yılı kanun çalışmaları sunumu’ metni paylaşıldı. Bu sunuma göre, yurt dışı çıkış harcının 3 bin lira olacağı iddiası gündeme getirildi.

Sunumda, mevcut durumda 150 TL olan yurt dışı çıkış harcının, 3 bin TL’ye yükseltilmesi önerildi. Sunumda “önerilen düzenleme” ara başlığı altında “Yurt dışına çıkış yapan Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarından çıkış başına alınan harç tutarının 3 bin TL olarak belirlenmesi, harcın her yıl yeniden değerleme oranında artırılmasının sağlanması ve Cumhurbaşkanına verilen yetkinin buna göre düzenlemesi önerilmektedir” ifadeleri yer aldı. Söz konusu sunumun eski bir tarihe dayandığı ortaya çıktı. Son taslağa göre, yurt dışı çıkış harcının 1.500 TL’ye çıkartılması, harcın her yıl yeniden değerleme oranında artırılması öngörülüyor.

Exit mobile version