İflasların 2026 yılına kadar artmaya devam etmesi ve yüksek seviyelerde kalması öngörülüyor.
ABD’de 2025 yılında iflasların yüzde 12, Almanya’da ise yüzde 4 artması bekleniyor. Her iki ülkede de 2026 yılında yüzde 4’lük bir düşüş öngörülüyor. Fransa ve Birleşik Krallık’taki yüksek iflas seviyelerinin 2026 yılına kadar daha ılımlı rakamlara gerilemesi bekleniyor. İtalya’da iflasların 2025’te yüzde 4 ve 2026’da yüzde 3 artacağı tahmin ediliyor. Çin’de ise ticari iflasların 2025 ve 2026 yıllarında sırasıyla yüzde 5 ve yüzde 6 artması öngörülüyor.
Çift haneli iflas artışları, küresel GSYH’nin yarısından fazlasını oluşturan ülkeleri vuracak. Yılbaşından bu yana, küresel ticari iflaslar yüzde 9 oranında artmış durumda. Allianz Trade’in 2024 iflas endeksinin küresel olarak 2016-2019 ortalamasının yüzde 13 üzerinde, ancak Küresel Finansal Kriz seviyesinin yüzde 11 altında kalması bekleniyor.
Raporda Türkiye’deki iflas tahminlerine de yer verildi. Türkiye, firmaların yüksek finansman maliyetleri ve ekonomik yavaşlama ile karşı karşıya olduğu iki büyük pazardan biri olarak tanımlandı. Türkiye’de iflas oranının yüzde 20 olması bekleniyor.
Allianz Trade CEO’su Aylin Somersan Coqui, ticari iflaslardaki bu küresel inişli çıkışlı seyrin, kısmen durgun olan küresel talep, jeopolitik belirsizlikler ve dengesiz finansman koşullarından kaynaklandığını belirtti. Somersan Coqui, “Pandemi ve enerji krizi sırasında şirketleri iflaslardan koruyan destek perdesinin kalkmasıyla ‘birikmiş’ iflasların ortaya çıkması bunun bir açıklaması. Bu nedenle, GSYH toplamı küresel toplamın yarısından fazlasını oluşturan birçok ülke, 2024 yılında çift haneli iflas artışlarından etkilenecek ve küresel GSYH’nin üçte ikisini oluşturan birçok ülkede iflas seviyesi pandemi öncesi seviyelerin üzerine çıkacak” dedi.
Allianz Trade ekonomistlerinin raporunda, dünya çapındaki işletmelerin karşılaştığı riskler ve eğilimlere de yer verildi. Büyük iflas seviyesinin yeni bir rekor kırması, istihdam için büyük bir tehdit oluşturuyor. Rapora göre işsizlik riskiyle karşı karşıya kalan sektörler arasında inşaat, perakende ve hizmet sektörleri bulunuyor.