Almanya Ekonomisinde Duraklama Devam Ediyor

Alman hükümeti, ülke ekonomisinin yıl sonuna kadar toparlanmasını beklemiyor. Almanya Ekonomi ve İklimi Koruma Bakanlığı, aylık raporunda bu durgunluğun devam ettiğini açıkladı.

Rapora göre, üçüncü çeyrek itibarıyla sipariş defterlerindeki azalma ve zayıf sipariş durumu, ihracat odaklı sanayinin zayıflamasına yol açıyor. Bakanlık, “Yıl sonuna kadar ekonomik toparlanmanın gerçekleşmesi beklenmemektedir,” ifadesini kullandı.

Ortalama 14 Haziran ile 14 Temmuz tarihleri arasında düzenlenen Avrupa Futbol Şampiyonası’nın ekonomiye kayda değer bir katkı sağlamadığı belirtiliyor. Raporda, reel ücret artışlarının bile tüketici duyarlılığını yükseltmekte başarısız olduğu ifade edildi.

Almanya, artan faiz oranları ve değişen ekonomik koşullar nedeniyle büyümede zorluk yaşıyor. Yılın ikinci çeyreğinde yatırımların azalması nedeniyle ekonomi %0,1 küçüldü. Almanya Merkez Bankası, üçüncü çeyrekte daha düşük büyüme bekliyor. Ekonomik düşünce kuruluşu Ifo, 3. çeyrekte GSYH’de daha fazla düşüş olasılığını belirtti.

Eğer Almanya, bu çeyrekte de küçülme yaşarsa, teknik resesyona girecek. Teknik resesyon, üst üste iki çeyrek boyunca GSYH’nin küçülmesi olarak tanımlanır. Önceki yıllardaki olumlu büyüme rakamlarının ardından, 2020’de salgın nedeniyle ilk kez resesyon yaşanmıştı.

Exit mobile version