Altın Tavan Yaptı: Şu Aşamada Yatırım Yapmak Mantıklı mı?

Altın Tavan Yaptı: Şu Aşamada Yatırım Yapmak Mantıklı mı?

Jeopolitik riskler açısından; Hizbullah lideri Nasrallah’a İsrail tarafından düzenlenen suikastın sonrasında İsrail-Hizbullah arasında şiddetlenen çatışmalar yakından takip ediliyor. Ayrıca bu hafta içerisinde ABD’den gelecek istihdam verileri de Fed’in faiz konusunda nasıl adım atacağını netleştirme konusunda etkili olacak.

Piyasaların açılmasıyla birlikte haftanın ilk gününde serbest piyasada 30 Eylül 2024 gram altın fiyatı 2921 lirayla güne başladı. Kapalıçarşı’daki kuyumcularda işlemler 3038-3078 TL alım ve satım aralığında hareket ediyor. Çeyrek altın sabah saatlerinde 5 bin 20, yarım altın 10 bin 30 ve tam altın 19 bin 995 TL’den işlem görüyor.

Küresel piyasalarda ons altında ise işlemler 2657 dolar civarında seyrediyor. Ons için önemli verilerden biri olan dolar endeksinde yeni hafta 100,45’ten açılış yaptı. ABD iki yıllık tahvil faizlerinde %3,57’ye yakın şekilde hareket ediyor. Her iki gösterge de “zayıf dolara” işaret ediyor. Öte yandan CME FED Watch anketinde, Fed’in kasım ayındaki toplantısında 50 baz puanlık faiz indirimi %53 ihtimalle fiyatlandırılıyor.

Geçen hafta perşembe günü onsta 2685 dolar ve gramda 2950 TL ile rekor seviyeyi zorlamıştı. Analistler; son dönemde Fed başta olmak üzere büyük merkez bankalarının faiz indirimleri, Çin’den gelen teşvikler ve jeopolitik risklerdeki yükselişle birlikte, altının aşırı alım bölgesine yaklaştığına dikkat çekiyor.

Altın fiyatlarının cuma günü ABD’de açıklanacak tarım dışı istihdam verisine odaklanacağına dikkat çeken ALB Yatırım Başekonomisti Doç. Dr. Filiz Eryılmaz “Altında volatilite artabilir, aşırı alım bölgesine geldi, kısa vadede düzeltme yaşanabilir. Alım yapmayı düşünenler ‘kademeli’ olarak ilerlemeli” diyerek uyarılarda bulundu.

Tarım dışı istihdam rakamlarının güçlü gelmesi ve işsizlik oranının da gerilemesi halinde, bunun altın fiyatlarını olumsuz etkileyeceği uyarısında bulunan Eryılmaz, “Kâr satışlarını normal karşılamak lazım. 2600 dolar üzerinde ‘kalıcılık’ sağlandığı takdirde, orta ve uzun vadeli yükseliş trendi sürebilir” dedi.

Exit mobile version