Anlaşma sağlanırsa bir Çinli şirkete daha teşvik yağacak: BYD’den sonra Chery de yatırım için son aşamada

Anlaşma sağlanırsa bir Çinli şirkete daha teşvik yağacak: BYD’den sonra Chery de yatırım için son aşamada

Çin’den Türkiye’ye de yatırım yapan otomotiv şirketlerine uyarı: BYD Manisa’da montajdan öteye geçemeyecek

Reuters’a konuşan Türk yetkili, Çinli otomotiv üreticisi Chery’nin Türkiye ile yatırım görüşmelerinde son aşamada olduğunu söyledi. Haberde yatırım görüşmelerinin takvimi ve yatırımın büyüklüğü ile ilgili bilgi yer almadı.

Temmuz ayında, Çin’in önde gelen elektrikli araç üreticisi BYD, Türkiye’de yıllık 150 bin araç kapasiteli bir üretim tesisi kurmak için 1 milyar dolarlık bir yatırım yapacağını açıklamıştı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İstanbul’da düzenlenen bir yatırım etkinliği sırasında Chery International Başkanı Guibing Zhang ile bir araya gelmişti. Bu görüşmeye Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır da katılmıştı, ancak Chery henüz bu gelişmelerle ilgili bir açıklama yapmadı.

Türkiye yeni plug-in hibrid (benzinli motor ve elektrik motorunu beraber kullanan araçlar) ve elektrikli araç tesisi yatırımları için arazi tahsisi, kapsamlı vergi indirimleri ve çeşitli destekler sağlıyor. Yatırım destek programı yılda en az 150 bin adet üretim gerektiriyor ve ayrıca yatırımcının belirli sayıda aracı yerel pazarda tarifesiz satmasına izin veriyor.

Türkiye’nin Ford, Stellantis, Renault, Toyota ve Hyundai gibi büyük markalara ev sahipliği yaptığı otomotiv sektörü, yıllık yaklaşık 2 milyon araç üretim kapasitesine sahip. Bu kapasitenin önemli bir bölümü ticari araç üretimine ayrılmış durumda.

Exit mobile version