Asgari Ücret İçin ’30 Bin TL’nin Altında Yokuz’ Demişti! Özgür Özel’e Yapay Zekadan Ret! ‘Kademeli Artış’ Önerisi

Asgari Ücret İçin ’30 Bin TL’nin Altında Yokuz’ Demişti! Özgür Özel’e Yapay Zekadan Ret! ‘Kademeli Artış’ Önerisi

Tüm bunların yanında partilerin de talepleri vatandaşın alım gücünü en üst düzeye çıkarak bir rakamda uzlaşılması. MHP, 2025 yılına dair asgari ücretin tespitinde çalışanların geçim şartlarının göz önünde bulundurulması, net asgari ücretin açlık sınırının üzerine çıkarılması ve asgari ücretliye büyük şehirlerde ulaşım ve barınma desteği verilmesi görüşünde olduklarını belirtti. CHP ise ‘asgari ücret talebimiz 30, biz bunun altında yokuz’ diyor. Peki vatandaşın alım gücünü artıracak, işverenlerin maliyetlerini yönetebilecek seviyede tutacak ve enflasyonist baskı oluşturmayacak bir artış mümkün mü? Özgür Özel’in 30.000 TL talebi bugünkü ekonomik koşullarda ne kadar geçerli. Gerçek Gündem okuyucuları için yapay zekaya merak edilen o soruyu sorduk.

30 bin liralık asgari ücretin çalışan refahını artırmak için önemli bir rakam olduğunu dile getiren yapay zeka ancak bu artışın gerçekleşebilmesi için hükümetin mali politikaları, işveren teşvikleri ve piyasa dengelerinin yeniden ele alınmasının şart olduğunu söyledi.

2024 yılı için öngörülen 2,7 trilyon TL’lik bütçe açığının 2025’te hükümetin mali hareket alanını kısıtlayacak en önemli faktörlerden biri olacağını ifade eden yapay zeka şu noktalara dikkat çekti:

2025 asgari ücret net 30 bin TL olurda, brüt asgari ücret de 35.293 TL’yi görecek. İşverene toplam maliyet ise 41.500 liraya yaklaşacak. Yapay zeka bu durumun özellikle küçük ve orta ölçekli işletmeler için finansal bir risk oluşturacağını dile getirdi. İşveren maliyetini düşürmek adına önerilerini de sıraladı:

Vergi Reformları: Gelir vergisi dilimlerinin yeniden düzenlenmesiyle işgücü maliyetleri azaltılabilir.

Yapay zeka bu soruya da şu cevabı verdi:

Sektörel Teşvikler: Düşük kâr marjıyla faaliyet gösteren sektörlere özel teşvik paketleri sunulabilir.

“Bu ölçekte bir artışın enflasyonist etkiler yaratmaması için arz yönlü tedbirlerin alınması şart. Yerli üretimi artıracak politikalar, özellikle tarım ve enerji sektörlerinde maliyetleri düşürücü teşvikler ve piyasa fiyat denetimleri bu noktada kritik önem taşıyor. Ayrıca ücret artışlarının yıl içinde kademeli olarak uygulanması enflasyon baskısını hafifletebilir.”

Exit mobile version