Asgari Ücret Zammı SON DAKİKA: ‘Yüzde 38’lik Zam Anlamına Gelir’ Dedi, Formülü Açıkladı: 2.550 Liralık Fark! ‘Telafisi Yok…’

Asgari Ücret Zammı SON DAKİKA: ‘Yüzde 38’lik Zam Anlamına Gelir’ Dedi, Formülü Açıkladı: 2.550 Liralık Fark! ‘Telafisi Yok…’

Ekonomim yazarı Alaattin Aktaş, asgari ücrete yapılacak zam oranına ilişkin olarak, asgari ücret endeksini 150’ye çıkarmanın, 2024’teki kaybın telafisine yeteceğini dile getirdi. “Bu da en az yüzde 38 zam gerekliliğine işaret eder” bilgisini paylaştı. Ekonomim’deki yazısında Aktaş, öngörülen enflasyon yüzde 17,5 olduğunu ancak bu düzeyde bir zammın olacağına kimsenin ihtimal vermediğini aktardı.

Peki asgari ücretlinin en azından 2024 kaybını telafi edecek zam oranı nedir? Aktaş o soru için şu yorumu yaptı:

“Yüzde 25’lik bir oran daha çok telaffuz ediliyor, ancak yüzde 30 da dile getirilmiyor değil. Enflasyon endeksi ya da enflasyona göre olması gereken ücretin bu yıl aralıkta 146,31’e çıkması bekleniyor. Ocak ayında da yüzde 2,5 artış olsa bu değer 150’yi bulacak. Peki asgari ücret endeksi kaç; yalnızca 108,63. Dolayısıyla asgari ücreti 150’ye çıkarmak, ancak ve ancak 2024’teki kaybın telafisine yetecek. Bu da en az yüzde 38 zam gerekliliğine işaret eder. Lütfen dikkat, bu zam yapıldığında asgari ücretli ancak 2023 sonundaki alım gücüne erişecek. Bu hesapta 2024’ün tümü boyunca (ocak hariç) yaşanan reel kaybın telafisi de yok.”

Öte yandan asgari ücret zammı için iktisatçılardan ekonomi yönetimine çağrı geldi. İktisatçılar, asgari ücret artışında ‘gerçekleşen enflasyon oranının’ dikkate alınmasını ve gelir dağılımında bütüncül ekonominin gözetilmesini isteyerek ortak açıklama imzaladı.

118 iktisatçı yaşam kalitesindeki düşüşe dikkat çekerek, 2025’te öngörülen artışın gerçekleşen enflasyon yerine yüzde 25’lik beklenen enflasyon oranı baz alınarak belirlenmesi planının, kaygı verici olduğunu söyledi.

Exit mobile version