Habertürk’te yer alan habere göre, örneğin brüt ücreti geçen yılın ikinci yarısında 20.000 TL, bu yılın ilk yarısında 30.000 TL, ikinci yarısında 36.000 TL olan bir kişiye Ekim ayında doğumdan dolayı rapor parası ödenirken eski sistemde sadece son 3 ay dikkate alındığından günlük 800 TL’den 16 hafta için toplam 89.600 TL ödeniyordu. Aynı kişinin doğum raporu parası yeni sistemde hesaplanırken, geçen yılın Ekim – Aralık ve bu yılın Ocak – Haziran dönemindeki ücreti de dikkate alındığından rapor parası günlük 644 TL olarak kabul ediliyor ve 16 hafta için 72.173 TL bağlanıyor.
Bu kapsamda Anayasa Mahkemesi’nden dikkat çeken bir adım geldi. Mahkeme, geçici iş göremezlik ödeneği konusunda hastalık ve analık sigortası ile iş kazası ve meslek hastalığı sigortası bakımından ayrım yapılmasını Anayasa’nın eşitlik ilkesine aykırı bularak iptal etti. Yeni bir düzenleme yapılması için ise 9 aylık süre verdi. AYM’nin kararı Resmi Gazete’de 21 Mart 2021 tarihinde yayımlandığı için 9 aylık süre 21 Kasım’da doldu.
AKP milletvekillerince geçen hafta TBMM’ye sunulan 5510 Sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifinde, geçici iş göremezlik ödenekleri ile ilgili değişikliğe de yer verildi. Teklif, iş kazası ve meslek hastalığı durumunda tedavi süresince verilen geçici iş göremezlik ödeneklerinin de hastalık ve analık sigortasında olduğu gibi son üç ay yerine son 12 aylık brüt ücret üzerinden hesaplanmasını öngörüyor. Böylece iş kazası ve meslek hastalığı geçirenler de eskisine göre daha az rapor parası alacaklar.
İş kazası ve meslek hastalığı geçirenlerin meslekte kazanma kaybının en az yüzde 10 azalması halinde sürekli iş göremezlik geliri ödeniyor. Sürekli tam iş göremezlik geliri, son üç aydaki ortalama brüt ücretin yüzde 70’i olarak kabul ediliyor. Bu şekilde hesaplanan tutar üzerinden iş göremezlik oranına göre sürekli iş göremezlik geliri bağlanıyor. Bu uygulama eskiden olduğu gibi aynen devam edecek. Değişiklik olmayacak.
Kaynak: Habertürk