Asgari ücrete gelecek zammı yazdı! Ne yüzde 20 ne de 30

Asgari ücrete gelecek zammı yazdı! Ne yüzde 20 ne de 30

2025 yılı için Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nun toplantısı aralık ayında gerçekleştirilecek ve bu toplantıdan çıkacak kararlar asgari ücretlilerin maaşlarını belirleyecek. 2024 yılında yalnızca bir kez zam gören çalışanlar, yeni yılda maaşlarının ne kadar artacağını merak ediyor.

Noyan Doğan, “2025’te asgari ücret ne kadar olacak” başlıklı yazısında, 2025 asgari ücret zammına ilişkin tahminlerini paylaştı.

İşte Noyan Doğan’ın “2025’te asgari ücret ne kadar olacak” başlıklı yazısı:

“Şirketler 2025 bilançolarını hazırlıyor, içine asgari ücretteki zam beklentisini de dahil ediyor. Buna göre işverenlerin beklentisi asgari ücrete yüzde 25 zam yapılması yönünde ki, bu da yaklaşık 21 bin 250 lira anlamına geliyor. Benim tahminim ise 2025’te asgari ücretin yüzde 45 civarında artacağı yönünde. Bu da 24 bin 650 liralara çıkması demek. Bunun üzerine refah payı gelir mi, onu da yılın sonunda hep birlikte göreceğiz.

Son günlerde en çok, ‘2025’te asgari ücret sence ne kadar olacak, tahminin var mı?’ sorusuyla karşılaşıyorum. Okuyucu soruyor, alışveriş yaptığım esnaf soruyor, işadamı soruyor, sigortacılar soruyor. Sigortacılar ne alaka diyeceksiniz; asgari ücret arttıkça sigorta şirketlerinin ödedikleri hasarlar da arttığından asgari ücreti merak ediyorlar.

Sene sonu yaklaştıkça asgari ücret üzerine tahminler hem moda oldu hem de gelenek haline geldi. Biz de modaya uyalım. İşçi, işveren ve hükümet temsilcilerinden oluşan asgari ücret tespit komisyonu ilk görüşmesine aralık ayı başında başlayacak. İkinci toplantı aralık ayının ortalarında olacak ve yılsonunda da 2025 yılı asgari ücret belirlenip, kamuoyu ile paylaşılacak. Her ne kadar sendikalar, “asgari ücreti şimdiden konuşmayalım, çarşı pazara zam geliyor” dese de; şu sıralar 2025 bütçelerini yapan şirketler, asgari ücret tahminlerine göre bütçelerini ayarlıyor.

2024’TE YÜZDE 49 ARTTI

2025 tahminini yaparken, şu bilgiyi de paylaşmak gerekiyor. Geçmiş yıllarda asgari ücret sene başında ve bir kere olarak belirlenirken, 2022’de ilk defa ocak ve temmuz olmak üzere iki defa belirlendi. Bu kapsamda 2022 yılında toplamda yüzde 80 oranında artış yapıldı. Yine 2022 yılında asgari ücret vergi dışı bırakıldı. 2023’te ise asgari ücrete yine iki kere zam yapıldı ve yıllık zam tutarı yüzde 88.70 oldu.

Exit mobile version