Asgari ücrete ne kadar zam yapılacak? Piyasanın en güvenilir ismi açıkladı: Rakamı öğrenmek için Ocak ayını beklemeyin

Asgari ücrete ne kadar zam yapılacak? Piyasanın en güvenilir ismi açıkladı: Rakamı öğrenmek için Ocak ayını beklemeyin

Asgari ücret zam tartışmaları ülke genelinde dikkat çekerken beklenen rakam paylaşıldı. Piyasanın en güvenilir ismi asgari zammı için rakamı duyurdu. Ocak 2025 tarihinde asgari ücret bu oranda yükselecek. İşte asgari ücrete yapılacak zam…

Türkiye’de 2025 yılına yaklaşırken, çalışan, işveren ve hükümet arasında asgari ücret artışına yönelik tartışmalar şimdiden gündeme oturmuş durumda. Ekonomist Kerim Rota’nın Gazete Oksijen’de kaleme aldığı köşe yazısında, asgari ücret zammının hem ekonomik hem de siyasi yansımaları ele alındı.

2023 seçimlerinden sonra Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, ekonomide rasyonel zemine dönüş vurgusu yapmıştı. Ancak, ekonomi politikalarının beklenen bu dönüşü beklendiği kadar hızlı olmadı. Enflasyonun %40’ı aştığı bir dönemde, Merkez Bankası’nın politika faizini kademeli olarak %15’e ve daha sonra %17,5’e çıkarması, enflasyonla mücadelede kritik zaman kaybına yol açtı.

2023 yılındaki %64,8’lik enflasyon oranı, 2001 yılından bu yana kaydedilen en yüksek yıl sonu enflasyonu olarak tarihe geçti. Merkez Bankası’nın yaptığı çalışmaya göre, 2023 enflasyonunun temel belirleyicileri döviz kuru, dönemsel fiyatlama davranışları, talep ve ücretlerdi. Bu dört faktör, enflasyonun dörtte üçünden sorumlu tutuldu.

2025 yılında memur, emekli maaşları ve asgari ücret artışları, Merkez Bankası’nın para politikası kararlarını doğrudan şekillendirecek. Orta Vadeli Program’da 2025 enflasyon tahmini %17,5 olarak belirlendi. Merkez Bankası’nın tahmini ise %14-%21 aralığında. Ancak, bu yıl %40’ı aşacak olan enflasyon sonrasında 2025’te ücretlere %20 civarında bir artış yapılması siyaseten zor görünüyor.

Buna karşın, gerçekleşen enflasyona yakın bir zam yapılması durumunda ise enflasyon hedeflerinin ilk günden itibaren itibarını kaybetmesi muhtemel. Bu nedenle, ocak ayında belirlenecek asgari ücret artışı, enflasyonla mücadele programının en kritik kararı olacak.

Exit mobile version