Asya ve Avrupa’ya dağıtılan petrole zam büyük yerden geliyor! Peki ülkelerdeki akaryakıt fiyatları nasıl olacak?

Asya ve Avrupa’ya dağıtılan petrole zam büyük yerden geliyor! Peki ülkelerdeki akaryakıt fiyatları nasıl olacak?

Mazot maliyetlerindeki ÖTV zammı ile birlikte neredeyse iki güne bir zam alarak 40 TL’lere direnen mazot fiyatları Türkiye’de fahiş maliyetlere erişmişken yeni bir zam haberi daha geldi. Bu seferki zam büyük yerden geldi. Dünyanın en büyük petrol ihracatına sahip olan Suudi Arabistan’a ait Suudi Aramco, Asya’ya satılan Arab Light Asya ve Avrupa’ya sattığı çiğ petrolünün maliyetini 30 sent artırdığını açıkladı. Amerika Birleşik Devletleri’ye verilen petrolde ise Eylül ayına kadar rastgele bir farklılık yapmadığını açıkladı.

Yapılan varsayımlara göre bu zammın nedeni dünyanın en büyük petrol ihracatçısının tek taraflı talep kesintisini daha da uzatılabileceğini söylemesi olurken bu zam tüm Asya ve Avrupa’da cepleri oldukça yakacağa benziyor. Tüm bunlarla birlikte Rusya’nın da petrol ihracatını eksiltme lafı vermesiyle, maliyetlerin durmaksızın yükselebileceği hipotezlerinin de yapıldığı açıklandı.

Suudi Arabistan günlük 1 milyon varil kesintisini temmuz ayında uygulamaya koymuş ve ağustos ayında eylül ayını da içerecek biçimde uzatma kararı aldığını açıklamıştı. Açıklanan bu karar ile Eylül ayından sonra Suudi Arabistan’ın günlük imali 9 milyon varile düşüreceği vurgulanırken eylül ayından sonra da kesintinin devam edeceği de belirtildi.

Bu kesintinin, petrol piyasalarındaki kararı desteklemek emeliyle Petrol İhraç Eden Ülkeler Teşkilatı OPEC ve OPEC dışı bazı üretici ülkelerden oluşan OPEC+ grubunun daha evvel aldığı kesinti kararlarını desteklemek emeliyle alındığı açıklandı.

Exit mobile version