ATEM Başkanı Akçam: Müteahhittin tamamlayamadığı binaları sigorta tamamlayacak

ATEM Başkanı Akçam: Müteahhittin tamamlayamadığı binaları sigorta tamamlayacak

Yeni düzenleme ile ‘müteahhit kaçtı’ döneminin bittiğini ifade eden Akçam, kentsel dönüşüm projeleriyle birlikte diğer tüm inşaat projelerinin de bina tamamlama sigortası kapsamına alındığını belirterek, “Artık kimsenin evi yarım kalmayacak” diye konuştu.

Akçam, SEDDK’nin aldığı karara göre, tüm inşaat projelerinin Bina Tamamlama Sigortası kapsamına alındığını kaydetti.

Tüketicilerin yanı sıra arsa sahiplerinin de müteahhitlerinden bu sigortayı talep edebileceklerine işaret eden Akçam, teslim edilmeyen projeleri sigorta şirketlerinin yapması halinde, mağdur olan hak sahiplerine emsale göre kira ödemesi yapabileceğini vurguladı.

Yeni uygulama ile müteahhittin tamamlayamadığı binaları sigortanın tamamlayacağını belirten Akçam, bina tamamlama sigortasının ön ödemeli olan konut satışlarında ve kentsel dönüşüm projelerinde alıcı tarafın mağduriyet yaşamaması amacıyla oluşturulmuş bir sigorta türü olduğunu belirtti.

Akçam, 6 Şubat depreminden sonra kentsel dönüşüm projelerine hız verildiğini anımsatarak, bazı nedenlerden dolayı başladığı binayı bitiremeyen müteahhitlerin tüketicileri mağdur ettiğini söyledi.

Hakan Akçam, yeni düzenlemenin içeriğine ilişkin, şunları söyledi:

“SEDDK bunu engellemek için tüm inşaat projelerinin Bina Tamamlama Sigortası kapsamına alındığını duyurdu. Bunun yanı sıra projeye aykırı işlemlerin de teminat kapsamına dâhil edildiğini açıkladı. Teslim edilmeyen projeleri sigorta şirketlerinin yapması halinde, mağdur olan hak sahiplerine emsale göre kira ödemesi yapılacağı belirtildi. En güzel yanı ise tüketicilerin yanı sıra arsa sahiplerinin de müteahhitlerinden bu sigortayı talep edebilecek olmaları.”

Teslim tarihini müteakip 12 ay içinde konutun teslim edilememesi durumunda teminat altına alındığını ifade eden Akçam, “Verilen süre zarfında eğer ki konut teslim edilemediyse mevzuata veya ruhsatlı projeye aykırı işlemler teminat kapsamına dâhil edilerek arsa sahiplerine ve tüketicilere sağlanan koruma güçlendirilecek.” diye belirtti.

Akçam, Bina Tamamlama Sigortası’nın bütün yapılarda hayata geçmesi ile mağduriyetlerin ortadan kalkacağını ya da giderileceğine dikkati çekti.

Exit mobile version