ATO Duatepe Hizmet Binası’nda gerçekleşen toplantıda, 7511 sayılı Türk Ticaret Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun ve Perakende Ticaretin Düzenlenmesi Hakkında Kanun’da yapılan düzenleme kapsamına giren konular masaya yatırıldı.
ATO Başkanı Baran, toplantıda yaptığı konuşmada, Ankara PERDER üyelerinin aynı zamanda ATO’nun da üyeleri olduğunu belirterek, sektörün sorunlarının ve çözüm önerilerinin ortaya konması açısından ortak toplantıların faydalı olduğunu ifade etti.
Baran, Perakende Ticaretin Düzenlenmesi Hakkında Kanun’da yapılan düzenlemeyle fahiş fiyat ve stokçuluk cezalarının artırıldığını anımsattı. Enflasyonla mücadele sürecinde çok sayıda tedbirin devreye alındığını dile getiren Baran, enflasyonun çok sayıda ürünün satışının yapıldığı perakende sektörünü de yakından etkilediğine dikkati çekti.
Baran, enflasyon ortamının perakende sektöründeki ürün fiyatlamalarını da etkilediğini söyledi. Sektörün varlığını sürdürmek, sermayesini eritmemek için, sattığı her ürünün fabrika çıkış fiyatını takip ettiğini aktaran Baran, yerine koyacağı fiyattan satmak durumunda kaldığını vurguladı.
Ancak bazı durumlarda işletmelerin stokçu ya da fahiş fiyatçı pozisyonuna düştüğünü belirten Baran, şöyle konuştu:
“Cezai müeyyideler ile karşı karşıya kalabiliyor. Bu durumu ortadan kaldırmak için önce fahiş fiyat ve stokçuluğun tanımının net biçimde yapılması gerekli. Kavramlar net anlaşılır biçimde olursa, perakendeci bu tanımlardan hareket ederek fiyatlandırmasını yapabilir. Bu noktada amaç cezalandırmak değil yol göstermek olmalıdır”
Baran, perakende sektörünün rafta ürün bulundurmak için stoklu çalışmak durumunda olduğunu anımsatarak, aynı şekilde stokçuluğun tanımının da net biçimde yapılması gerektiğini vurguladı.
Başkan Baran, marketlerin açılış kapanış saatleri ile milli ve dini bayramlardaki çalışma günlerinin de ele alınmasının sektörün varlığını sağlıklı bir şekilde sürdürmesi açısından önemli olduğunu da kaydetti.