Türkiye’de çalışanlar, 2022 yılında haftada ortalama 42,9 saat çalıştı. Bu süre, Avrupa Birliği (AB) ülkelerinde ise ortalama 36,4 saat olarak kaydedildi. Türkiye, Avrupa’da en uzun çalışma saatlerine sahip ülke olarak kayıtlara geçti. Bu veriler, Türkiye’nin hem çalışma saatlerinin en yüksek olduğu hem de kazancın en düşük olduğu ülke olduğunu gösteriyor.
Eurostat verilerine göre, kuzey ve batı Avrupa ülkeleri en yüksek ortalama net kazançlara sahipken, doğu ve güney Avrupa ülkelerinin vatandaşları çok daha düşük kazançlar elde ediyor. Brüt yıllık kazançlardan gelir vergileri ve sosyal güvenlik katkı paylarının çıkarılması ve ardından aile ödeneklerinin eklenmesiyle hesaplanan ortalama yıllık net kazanç AB’de ortalama 28 bin 217 Euro olarak açıklandı.
İsviçre, 85 bin 582 Euro’luk yıllık ortalama net kazançla listenin başında yer alırken, Türkiye 8 bin 968 Euro ile son sırada yer aldı. Bulgaristan, 9 bin 355 Euro ile Türkiye’nin hemen üzerinde yer aldı. Romanya 11 bin 105 Euro, Hırvatistan 12 bin 330 Euro ve Macaristan 12 bin 456 Euro’luk ortalama kazançlarıyla doğu Avrupa ülkeleri de kazanç skalasının alt ucunda yer aldı.
Batı Avrupa’da ise Fransa 31 bin 481 Euro ve İsveç 33 bin 926 Euro ile AB ortalamasını biraz aşarken, İtalya 24 bin 207 Euro ve İspanya 23 bin 568 Euro ile ortalamanın altında kaldı.
Satın alma gücü standartlarına (PPS) göre, yani ülkeler arasındaki fiyat seviyesi farklılıklarını ayarlayan yapay bir para birimi kullanıldığında, tablo biraz değişiklik gösteriyor. İsviçre, bu alanda da 47 bin 403 PPS ile en yüksek ülke olarak listenin başında yer alıyor.
Slovakya, 14 bin 758 PPS ile en düşük ortalama yıllık net kazanca sahipken, Türkiye, Letonya ve Bulgaristan da her biri 16 bin PPS’nin altında olmak üzere spektrumun alt ucunda yer alıyor. Bu durum, Türkiye’nin düşük net kazancının yanı sıra düşük satın alma gücüne sahip olduğunu da ortaya koyuyor.