Ayçiçek Yağına Rekor Zam! Fiyatlar Market Raflarında Uçuşa Geçti

Ayçiçek Yağına Rekor Zam! Fiyatlar Market Raflarında Uçuşa Geçti

Ham yağ fiyatları da hızla yükseliyor. Yurt dışında kısa süre önce 1000 dolar civarında seyreden ham yağ fiyatı, şu an 1100 doları aştı. İç piyasada ise ham yağın ton fiyatı 46 bin lira seviyesine ulaştı. 2024 yılının ilk 8 ayında 806 bin ton ayçiçek yağı ithal edilerek 732,9 milyon dolar ödendi. Geçtiğimiz yılın aynı dönemine kıyasla ithalatta %29,3’lük bir düşüş yaşandı.

Türkiye’deki ham yağ fiyatlarının 46 bin lira seviyesinde olduğunu ifade eden Angı, çekirdek fiyatlarının 21 bin lira olduğunu ve bu seviyede yağın pahalı kaldığını belirtiyor. Yağ fiyatının ideal olarak 42-44 bin lira arasında olması gerektiğini, bu nedenle iç piyasada yağ satışlarının azaldığını aktarıyor.

Son olarak, Ukrayna ile 4 Ekim’de imzalanan Serbest Ticaret Anlaşması’na (STA) göre ayçiçek yağları konusunda bir bölüm bulunuyor. Ancak Ukrayna menşeli ayçiçek yağı vergisinin düşürülmesiyle ilgili spekülasyonların doğru olmadığı ve vergilerin hâlâ %36 seviyesinde olduğu belirtiliyor. Yüzde 20’lik tarife kontenjanı ise 1 Ocak’ta devreye girecek.

Exit mobile version