Babalarından Öğrenerek Sabun Üretimine Başladılar: Yılda 15 Milyon Lira Kazanıyorlar

Babalarından Öğrenerek Sabun Üretimine Başladılar: Yılda 15 Milyon Lira Kazanıyorlar

Kardeşler, evlerinin yakınında açtıkları 20 metrekarelik dükkânı üretim alanına dönüştürdüler. Yedi yıl önce, menengiç ağaçlarından elde ettikleri bıttımları toplayarak sabun yapımına başladılar. Bölgedeki bıttımlar genellikle değirmende öğütülürken, İlhan kardeşler bu süreci soğuk pres makinesiyle gerçekleştirerek farklı bir yöntem benimsiyor.

Sabun üretimi uzun ve zahmetli bir süreç olmasına rağmen, bu çalışmanın her aşamasında aile fertleri de onlara destek veriyor. Emin İlhan, sabun üretiminin zorluklarına rağmen bu mesleği sürdürmenin gururunu yaşadıklarını dile getiriyor.

3 KUŞAKTIR MESLEĞİ DEVAM ETTİRİYORLAR

Aileleri, üç kuşaktır sabun yapma geleneğini devam ettiriyor. Emin, dedesinin köyde bıttım sabunu hazırladığını ve babasının da bu mesleği öğrendiğini aktararak, babasının köyde yaptığı sabunları il merkezinde satışa sunduğunu belirtti. Bu mirasın sürdürüldüğü için duydukları mutluluğu dile getirirken, gelecekte bu geleneği daha da büyütmeyi hedefliyorlar.

İlhan, “20 yıl boyunca babamla çalıştım. 7 yıldır da kardeşimle birlikte iş yerimizi kurduk. Dedem daha önce köyde bu ürünü değirmene götürüp öğüttükten sonra elde ettiği yağla sabun yapıyordu. Şimdi kardeşimle soğuk pres makinesiyle yapıyoruz” diye konuştu.

Kalitesine göre sabunun kilogramının 480 ile 500 lira arasında satıldığını kaydeden İlhan, dileyen müşterilere kokulu ve renkli sabun da yaptıklarını söyledi.

1 KİLO SABUN İÇİN 4 KİLO BITTIM KULLANILIYOR

Sabun yapımına, yabani menengiç ağaçlarından toplanan bıttımı pres makinesinde öğüterek başladıklarını dile getiren İlhan, şöyle devam etti:

Exit mobile version