Bakan Şimşek enflasyon için 2026 sonunu işaret etti: Üstesinden gelmek için daha çok zamana ihtiyaç var

Bakan Şimşek enflasyon için 2026 sonunu işaret etti: Üstesinden gelmek için daha çok zamana ihtiyaç var

Bakan Şimşek, Türkiye’nin makroekonomik sorunlarının çoğunun üstesinden geldiğini belirterek, enflasyonun kontrol altına alınması için daha fazla zamana ihtiyaç olduğunu ifade etti. Şimşek, dezenflasyon süreçlerinin geçmişteki örneklerine değinerek, “1970’lerden bu yana 56 ülkedeki deneyimlere baktığımızda, enflasyonun düşmesinin ortalama 3,5 yıl sürdüğünü görüyoruz” dedi. Türkiye’nin bu süreci sıkı maliye ve para politikalarıyla yönettiğini belirten Şimşek, enflasyonun 2026 sonuna kadar tek haneli rakamlara düşmesini beklediklerini söyledi.

Şimşek, bütçe disiplinine vurgu yaparak Türkiye’nin bütçe açığının kontrol altında olduğunu söyledi. Bir yıl önce büyük bir cari açıkla karşı karşıya olan Türkiye’nin, bugün itibarıyla bu açığı önemli ölçüde azalttığını belirtti. Şimşek, deprem harcamaları hariç tutulduğunda, bütçe açığının milli gelire oranının yüzde 1,6 seviyesine düştüğünü vurguladı. Bütçe açığının kontrol altında olduğunu iddia eden Şimşek, bu iyileşmenin hükümetin sıkı mali politikalarının bir sonucu olduğunu dile getirdi.

Konuşmasında, küresel ticaretteki zorluklara da değinen Şimşek, Uluslararası Para Fonu’nun (IMF) küresel ticarette yaşanacak olası parçalanmaların dünya hasılasında yüzde 7’ye varan bir düşüşe neden olabileceğine dair analizini paylaştı. Bu durumun, Almanya ve Fransa’nın toplam Gayri Safi Yurt İçi Hasılası (GSYİH) kadar bir ekonomik kayba yol açabileceğine dikkat çekti. Şimşek, Türkiye’nin küresel ticarette bu parçalanmalara karşı dirençli olduğunu belirterek, AB ile olan Gümrük Birliği sayesinde kurallara dayalı ticaret yaptıklarını söyledi. Türkiye’nin bu sayede yakın çevresindeki bölgelerle de güçlü ekonomik bağlar kurduğunu dile getirdi.

Şimşek, Türkiye’nin son 20 yılda 270 milyar dolarlık doğrudan yabancı yatırım çektiğini ve bu başarının arkasında ülkenin rekabetçi demografik yapısı ile güçlü imalat sanayi kapasitesinin olduğunu vurguladı. Yakın coğrafyadaki tedarik zincirleri ve pandemi sonrası gelişen ekonomik ortamdan faydalandıklarını belirten Şimşek, Türkiye’nin özellikle Avrupa ve Afrika gibi bölgelerle ticari ilişkilerini genişlettiğini kaydetti.

Exit mobile version