Bakan Şimşek: Enflasyonda kalıcı düşüş başladı

Bakan Şimşek: Enflasyonda kalıcı düşüş başladı

Enflasyondaki düşüşe işaret eden Şimşek, “Enflasyonda kalıcı bir düşüş başladı. 2025’in başında enflasyon 30’lu rakamlara düşecek. Haziran, temmuz gibi 20’li rakamlara düşecek. Yılın sonunda da bizim hedefimiz yüzde 17. Dolayısıyla gelecek senenin sonunda enflasyonu yüzde 20’lerin altına indireceğimiz konusunda samimiyiz” ifadelerini kullandı.

Bakan Şimşek’in konuşmasından satır başları şöyle:

“Birincil önceliğimiz ülkenin dış kırılganlığını azaltmak. İkinci başlığımız da enflasyonu kontrol altına almak. Geçen sene mayıs ayı itibarıyla 57 milyar dolarlık cari açığımız vardı. Cari açığı 19 milyar dolar civarına indirdik. Uluslararası rezervlerimiz bugün itibarıyla 147 milyar dolar civarına çıktı.

Net rezervlerimiz 78 milyar dolar iyileşti. Yaklaşık 90 milyar dolar üzerinde cuma günü itibarıyla iyileşme var.

Türkiye’nin risk primi (CDS) mayıs ayında 700 baz puanın üzerindeyken bugün 270 baz puanın altına indi. Hala yüksek ama doğru yoldayız. Dış borçlanma maliyetimiz düştü.

Türkiye gri listeden çıktı. Yurt dışında hesap açmak zorunda kalırsanız o zaman gri listedeki ülkelerin vatandaşların şirketlerine özel bir inceleme süreci var. Bizim itibarımız arttı. Türkiye’nin itibarı arttı. Bunlar dış kırılganlığımızı azaltan, dayanıklılığımızı artıran unsurlar.

Enflasyonun kontrolden çıkmasını engelledik. Birincisi geçen sene Türkiye eşi benzeri görülmemiş en büyük deprem felaketini yaşadı. Sadece deprem değil tabii diğer faktörler de var. Ciddi bir bütçe açığıyla karşı karşıyaydık. Öyle bir büyük açığı bankacılık sektöründen finanse etmeye çalışırsanız reel sektöre kaynak kalmaz. Biz tedbir aldık. Bütçe açığını yüzde 5.2’de tuttuk.

Exit mobile version