Şimşek, Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından bölgedeki işletmelere destek sağlamak ve deprem bölgesi dışındaki işletmelere katkıda bulunmak için uluslararası kuruluşlarla işbirliği içinde çalışmalara devam ettiklerini belirtti. Bakan, bu çerçevede uzun vadeli ve uygun koşullu krediler sağladıklarını vurguladı.
Şimşek, sağlanan bu kredilerin hem işletmelerin yatırım projelerini gerçekleştirmesine hem de yeşil dönüşüm çerçevesinde sürdürülebilir projelerin hız kazanmasına katkı sağladığını ifade etti.
Uluslararası kuruluşlarla işbirliği içinde bu yıl yaklaşık 2,3 milyar dolarlık kaynak sağladıklarını belirten Şimşek, şu bilgiyi verdi:
“Eximbank aracılığıyla, ihracatçıların yeşil ihracat projeleri ve yeşil altyapıyı destekleme projeleri ve işletme sermayeleri ihtiyaçlarına yönelik yaklaşık 1 milyar dolar kaynak sağlandı. Kalkınma bankalarımız aracılığıyla da KOBİ’lerimizin desteklenmesine yönelik yaklaşık 1,3 milyar dolarlık kaynak temin edildi.”
Bu kaynakların yalnızca genel işletmeler değil, aynı zamanda deprem bölgesindeki KOBİ’ler için de kullanılacağını belirten Şimşek, “Deprem bölgesindeki ekonomik faaliyetlerin yeniden inşası, gıda güvenliği projeleri ve uluslararası ticaretin finansmanı gibi alanlarda bu fonlar devreye sokulacak,” dedi. Ayrıca, ülke genelindeki emisyon azaltımına yönelik yatırımlar ve enerji projelerinin finansmanında da bu kaynakların önemli rol oynayacağını ifade etti.
Şimşek, özel sektörün bu kaynakları kullanmaya başladığını ve kullandırımların devam edeceğini belirterek, şunları kaydetti:
“Küçük ve orta büyüklükteki işletmelerimizin her zaman yanındayız. Uluslararası kuruluşlarla yakın işbirliğimiz sürüyor, reel sektörü desteklemek için uzun vadeli ve uygun koşullu kredilerin temini için çalışmalarımız devam edecek. Bu çerçevede, dezenflasyon sürecinde KOBİ’lerin finansmana erişimini kolaylaştıracak çalışmaları sürdüreceğiz. Dezenflasyon sürecinden etkilenen bazı sektörlerin rekabet gücünü artıracak tedbirlere yönelik de çalışma yapıyoruz.”