Bakan Şimşek: Temmuzda şirketlerin vergi avantajlarını bitiriyoruz

Bakan Şimşek: Temmuzda şirketlerin vergi avantajlarını bitiriyoruz

Zirvenin kapanış konuşmasını yapan Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Kur Korumalı Mevduat (KKM) hesaplarıyla ilgili dikkat çekici açıklamalarda bulundu. Şimşek, “Döviz cinsinden KKM hesaplarına yönelik vergi avantajlarını temmuz ayında yenilemeyeceğiz” dedi. Bu adım, piyasada önemli bir değişiklik olarak değerlendiriliyor.

Bakan Şimşek, KKM’den çıkışın hükümetin öncelikli hedeflerinden biri olduğunu vurguladı. Şimşek, “KKM’den çıkış bizim önemli bir önceliğimizdi ama başından söyledik, dedik ki ‘piyasayı bozmadan, piyasada sorun yaratmadan çıkacağız’. Ve gerçekten çıkıyoruz. Artık Türk lirası cinsinden KKM’ye son verdik” dedi.

Mevduat faiz gelirlerine sınırlı bir vergi koyduklarını belirten Şimşek, normal Türk lirası mevduat hesaplarının daha cazip hale gelmesini beklediklerini ifade etti. Şimşek, “Dolayısıyla o hususu da çalışıyoruz. Dolayısıyla normal Türk lirası mevduat daha cazip hale gelecek diye düşünüyoruz” şeklinde konuştu.

Şimşek, enflasyon beklentilerinde iyileşme olduğunu belirterek, “Enflasyon beklentilerinde iyileşme var. Enflasyon yıllık bazda yüksek seyretti. Zirveyi mayıs ayında buldu. Ama piyasaya sorarsanız önümüzdeki 12 ayda enflasyon yüzde 33’e inecek diyorlar. Önümüzdeki 24 ayda da yüzde 21’e inecek diyorlar. Biz bu rakamların bizim hedeflere önümüzdeki aylardan itibaren yakınsayacağını düşünüyoruz” dedi.

Bakan Şimşek, Türkiye’nin bankacılık sektörünün sağlam olduğunu ve bu sektörün reel sektörün finansman ihtiyacını karşılamada büyük bir rol oynadığını vurguladı. “Bankalarımız sağlam. Tüm bu dönüşümü kim sağlayacak? Tabii ki bankalar sağlayacak. Hâlâ Türkiye’de reel sektörün finansman ihtiyacının yüzde 88’ini bankacılık sektörü sağlıyor. Bankacılık sektörünün sağlam olması ülke için çok büyük avantaj” şeklinde konuştu.

Zirvede, iklim ekonomisi ve sürdürülebilirlik finansmanı konuları da ele alındı. Bakan Şimşek, Türkiye’nin yeşil dönüşümü önceliklendirmesi gerektiğini ve bu alanda ciddi fırsatların bulunduğunu belirtti. “Türkiye’nin yeşil ürünlerde rekabet gücü potansiyeli çok büyük. O alanda ciddi fırsat penceresi var. Amacımız dönüşümle birlikte daha kaliteli istihdam ve sürdürülebilir yüksek büyümeyi sağlayabilmek” dedi.

Exit mobile version