Bakanlıklar ve İŞKUR Seferber Oldu: Maaşı 100 Bin Lirayı Buluyor, Çalışacak 150 Bin Kişi Aranıyor

Bakanlıklar ve İŞKUR Seferber Oldu: Maaşı 100 Bin Lirayı Buluyor, Çalışacak 150 Bin Kişi Aranıyor

Türkiye Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Merkez Birliği (TÜDKİYEB) Başkanı Nihat Çelik, hayvancılığın sürdürülebilirliği için çoban istihdamının kritik bir önem taşıdığını vurguladı.

İş ve İşçi Bulma Kurumu (İŞKUR) verilerine göre, imalat sektöründe 99 bin 991, toptan ve perakende ticaret sektöründe 62 bin 489, konaklama ve yiyecek hizmetleri alanında ise 35 bin 908 iş pozisyonu açık durumda. Ancak Türkiye’nin hayvancılıkta kaliteyi ve verimi artırmak için uygulamaya koyduğu yeni destekleme modelinde çoban ihtiyacı, diğer sektörlerdeki açığı geride bırakıyor. Bu, hayvancılık sektörünün geleceği açısından büyük bir sorun teşkil ediyor.

Türkiye Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Merkez Birliği (TÜDKİYEB) Başkanı Nihat Çelik de Türkiye’de hâlihazırda yaklaşık 50 bin çobanın çalıştığını belirterek sektörde devamlılığın sağlanabilmesi için 150 bin çobanın olmasının zorunluluk olduğunu söyledi.

Bununla birlikte, sektörde yabancı işçilerin çalışmasına yönelik düzenlemeler de gündemde.

Çoban sorununun halihazırda devam ettiğini belirten Çelik, bakanlıkların bu konuda çalışmalar yürüttüğünü hatırlatarak, “Bu çalışmalara hız verilmesini talep ediyoruz. Bu kapsamda, yerli çobanlığın özendirilmesini ve yabancı çobanların da yasal mevzuat çerçevesinde önlerinin açılmasını istiyoruz” ifadelerini kullandı.

Exit mobile version