Bankada Parası Olanlar Dikkat! Mevduat Faizinde Oranlar Değişiyor

Bankada Parası Olanlar Dikkat! Mevduat Faizinde Oranlar Değişiyor

TCMB bu tedbirlerle birlikte, artık “piyasadan TL alan” konumuna geçecek. Böylece sistemde oluşan fazla TL likiditesi çekilecek.

Yerel seçimlerin ardından geçen sürede, hızlı yabancı sermaye girişi ve içeride döviz hesaplarında yaşanan hızlı çözülmeye birlikte, TCMB’nin swap hariç net rezervleri 20 milyar doların üzerine çıktı. Toplam rezervler de 12 Temmuz haftasında 153,8 milyar dolarla rekor kırdı. Yeterli döviz rezervine yaklaşan TCMB, bir yandan TL likiditesine de yoğunlaşıyor.

Bankacılık kaynakları, Merkez Bankası’nın swap dahil ağırlıklı ortalama fonlama maliyetinin mevcut politika faizinin 5-10 puan altında kalmasının, parasal aktarım mekanizmasının etkinliğini azalttığını belirtiyor. Bu yeni düzenleme ile parasal aktarım mekanizmasının etkinliğinin artırılması ve mevduat faizlerinin negatif reel faiz bölgesinden uzaklaştırılması amaçlanıyor. Mevcut durumda yüzde 49-50,5 arasında bulunan mevduat faizlerinin, bu düzenleme ile ilk etapta 2-3 puan yukarı çıkabileceği öngörülüyor.

Bankacılık kaynakları, mevcut fazla likiditenin çok yüksek olmadığını ve acil bir hamleye ihtiyaç olmadığını belirtiyor. Olası ek hamleler arasında depo ihaleleri üzerinden likidite çekimi ve likidite bonosu çıkarma gibi seçenekler bulunuyor, ancak Merkez Bankası bu kanalı kullanmayı tercih etmiyor.

Exit mobile version