Ekonomim’de yer alan habere göre, Merkez Bankası Para Politikası Kurulu bugün eylül ayı faiz kararını açıklayacak. 5 aydır yüzde 50 seviyesinde sabit tutulan politika faizinde değişiklik beklenmiyor ancak yılın son ayı veya en geç 2025 ilk çeyreğinde faiz indirimi sürecinin başlayacağı tahmin ediliyor.
Bankacılık sektörü bu beklentiyi standart TL mevduat faizleriyle fiyatlamaya başladı. Yılın ilk yarısında 3 aydan uzun vadeli mevduatlara yüzde 50’nin üzerinde faiz veren bankacılık sektöründe artık 3 aydan uzun vadeli mevduatlarda faiz oranları yüzde 32-38 arasına geriledi.
Merkez Bankası’nın faizleri yüzde 8.5’den yüzde 50’ye çekmesi hem kredi hem de mevduat faiz oranlarını da hareketlendirdi ve sabit getirili TL yatırımı yeniden vatandaşın ilgisiyle karşılaşmaya başladı. Bu yıl hem yüksek faizler hem de borsanın da dalgalı seyri, standart TL mevduatın toplam mevduat içindeki payının yüzde 52’nin üzerine çıkmasını sağladı. Yılın ilk yarısında yatırımcıların en çok tercih edilen 3 aya kadar vadeli mevduatın yanı sıra yüksek faiz oranlarının etkisiyle 6 ay ve 1 yıla kadar vadeli mevduatlara da ilgi gösterdi. Öyle ki bu yıl nisan itibariyle yatırımcının yüksek TL mevduat faizinden daha uzun süre yaralanma talebi ve dezenflasyon sürecinde faizlerin düşüş trendine gireceği beklentisiyle 1 yıla kadar vadeli mevduatın toplam mevduat yatırımları içindeki payı 1 yılda neredeyse 5’e katlandı.
Bankaların ilk yarıda özellikle 1 milyon lira üzeri standart TL mevduat için verdikleri faiz oranı mart ve nisan aylarında yüzde 50’yi aştı. 50 bin liraya kadar olan mevduatlar için de uzun vadeli planlamalarda mevduat faizi yüzde 50’ye dayandı. Faiz indirimi sinyalleriyle birlikte yaz aylarında Haziran sonunda 6 aya kadar vadede standart TL mevduatı yüzde 47, 6 ay-1 yıl arası ise yüzde 43,5’e indi. Yılın ikinci yarısının başlaması ve temmuz ile ağustosta baz etkisiyle yıllık enflasyonda gözlenen sert gerileme mevduat faizlerine yansıdı. Özellikle uzun vadeli mevduat faizleri daha hızlı geriledi.
Bankaların verilerine göre temmuz başında yüzde 41’e inen 6 aya kadar vadeli standart TL mevduat faizi 8 Temmuz’da yani haziran enflasyon verisinin açıklanmasının ardından yüzde 40’a 6 aydan uzun vadeli mevduat faizi ise yüzde 38-34 seviyelerine geriledi. Bu dönemde 3 aya kadar vadeli mevduat faizleri ise yüzde 45-48 arasında değişim gösteriyordu.
Ağustosta yine temmuz enflasyon verisi sonrası yeniden politika faiz indirimi ne zaman olacağına yönelik tartışmalarının artmasıyla birlikte uzun vadeli mevduat faizleri bunu fiyatlamaya başladı. 50 bin liraya kadar olan mevduat tutarlarına 6 aya kadar vadede yüzde 38 ile yüzde 40’ın altına eylül başında inilirken 6 ay vadeli mevduat yüzde 36-34’ya, 6 aydan uzun vadeli mevduat yüzde 34-32’e, 1 yıla kadar vadeli mevduat ise yüzde 32-30’e indi. 1 yıldan uzun vadeli mevduatlar ise her mevduat miktarında en fazla yüzde 30 seviyesinde belirlendi.
Bankacılık sektörü kaynakları Merkez Bankası’nın enflasyonda göreceği iyileşmeye paralel olarak bu yılın son aylarında en geç ise 2025’in ilk çeyreğinde yüzde 50 politika faizinde indirim beklendiğine işaret etti. Bu indirim beklentisiyle bu yıl yüzde 50’lerde getiri elde eden mevduat yatırımcılarının gelecek yıl yüzde 30’lar seviyesinde getiri elde edebileceğine vurgu yaptı. Bu düşüş öngörüsü şimdiden bankacılık sektöründe uzun vadeli mevduatlara yansıtıldı ve daha fazla faiz maliyetine katlanmamak için bankalar yüzde 40’ın altına indi uzun vadeli mevduat faizlerinde.