Başvuru Yapana O Paralar İade Edilecek! 5 Yıllık Süreyi Kaçırmayın: Bu Şartları Sağlayana Vergi Yok

Başvuru Yapana O Paralar İade Edilecek! 5 Yıllık Süreyi Kaçırmayın: Bu Şartları Sağlayana Vergi Yok

Bu kapsamda brüt 200 metrekareyi geçmeyen tek konutu olan ve SGK’dan alınan emekli maaşı dışında geliri olmayan emekliler, ev hanımları, işsizler, engelliler, gaziler ve şehit yakınları emlak vergisinden muaf tutuluyor. Dul ve yetim aylığı alan kişiler de bu haktan faydalanabiliyor.

Muafiyet hakkı emekli olunan yılı izleyen yıldan itibaren başlıyor. Örneğin, 2022 yılında emekli olan ve tek konutu 200 metrekareyi aşmayan, çalışmayan kişiler, 2023 yılında bu muafiyetten faydalanabilir. 2023 yılı içinde emekli maaşı bağlananlar için ise muafiyet 2025 yılında devreye girecek.

Emekli olan kişilerin muafiyet için bağlı bulundukları belediyeye başvuru yapmaları gerekiyor. Başvuru sırasında ‘Tek Meskeni Olan (intifa hakkına sahip olanlar dahil) Emeklileri, Dul ve Yetimlere Ait Form’ doldurup imzalayarak teslim ediliyor.

200 metrekareyi aşmayan konutta hissesi bulunan emekliler için de hisse oranında muafiyet uygulanıyor. Ancak bir kişinin sahip olduğu konut dışında miras kalan başka bir evde hissesi varsa, bu durumda muafiyet yapılmıyor.

Emlak vergisinden muaf olmasına rağmen bilmeden ödeme yapanlar o paraları geri alma şansına sahip. Beş yıllık geriye dönük zaman aşımı süresi içinde yapılan ödemeler, şartların karşılandığını gösteren belgelerle belediyeye başvuru yapılarak iade alınabiliyor.

Sadece yılın belirli dönemlerinde kullanılan yazlık ya da yayla evleri, emlak vergisi muafiyeti kapsamına girmiyor. Ancak emekli olup yıl boyunca sürekli ikamet edilen tek bir yazlık konut için muafiyet uygulanabiliyor. Eğer emekli kişinin bir evi ve bir yazlığı varsa, ikisi için de emlak vergisi ödemesi gerekiyor.

Sahip olduğu tek konutu kiraya verip başka bir evde kirada oturan emekliler de emlak vergisi muafiyetinden yararlanabiliyor. Ancak, bu durumda kira gelir vergisi devreye giriyor. Tek evini kiraya verip başka bir evde kira ödemeden oturanlar ise muafiyet hakkından yararlanamıyor.

Bu yıl satılan bir konutun emlak vergisini satıcı ödüyor. Alıcı ise ilk yıl herhangi bir vergi ödemiyor, sadece belediyeye bildirimde bulunuyor. Yeni ev alan kişiler için vergi ödemesi 2025 yılında başlayacak.

Emlak vergisi her yıl iki eşit taksit halinde ödeniyor. İlk taksit ödemeleri Mayıs ayında yapılırken, ikinci taksit ödemeleri Kasım ayında gerçekleştirilecek. Emlak vergisi ödemelerinde gecikme yaşanması durumunda, geciken taksitler için gecikme faizi uygulanacak.

Exit mobile version