Beyaz Yakalı Araştırması: Haftada 4 Gün Çalışmak İçin Maaş Kesintisine Sıcak Bakıyorlar

Beyaz Yakalı Araştırması: Haftada 4 Gün Çalışmak İçin Maaş Kesintisine Sıcak Bakıyorlar

Akademetre iş birliği ile Türkiye’nin 26 ilinde, farklı sektörlerde aktif olarak çalışan 500 beyaz yakalı katılımcı ile gerçekleştirilen ve bilgisayar destekli kişisel görüşme (C.A.P.I) yöntemi kullanılan araştırma, maaş, yan haklar, çalışma modelleri, iş dünyasında fırsat eşitliği ve iş değiştirme eğilimleri gibi konularda mevcut duruma ve beklentilere odaklandı.

Araştırmaya göre çalışanların yüzde 75’i, şirketlerine olan bağlılığın yüksek performansa etki ettiğini belirtiyor. Yüzde 27’si ise yüksek maaş artışları teklif edilirse iş değiştirebileceğini paylaşıyor. Araştırma, maaşın yanı sıra yan haklar ve esnek çalışma düzenlemelerinin, çalışanların işveren tercihlerinde kritik öneme sahip olduğunu ortaya koyuyor.

Her 10 katılımcıdan 3’ü, 2024 yılında Ocak zammı dışında bir ara zam aldığını belirtirken her 10 çalışandan 7’si maaşını tatmin edici bulmadığını paylaşıyor. Öte yandan, yüzde 27’lik bir kesim ise yüzde 66 ve üzeri maaş artışı teklif edilirse iş değiştirebileceğini ifade ediyor.

Araştırmaya katılanların yüzde 87,4’ü ofis ortamında çalışmaya devam ettiklerini paylaşırken yaklaşık yüzde 62’si haftada 4 gün çalışmak için maaşlarından yüzde 9’a varan bir kesintiyi kabul edebileceklerini de belirtiyor.

Zam beklentisinin yanı sıra çalışanların işverenlerinden en büyük talepleri yan haklar olarak ön plana çıkıyor. Araç desteği ve sağlık sigortası, en çok talep edilen yan haklar arasında ilk sırayı alırken performans primleri, yakıt yardımı ve özel gün hediyeleri de sıklıkla talep edilen yan haklar arasında.

Exit mobile version