İç ve dış pazar değerlendirmesinde bulunan BODER Başkanı Dengiz, “Bodrum’a gelen yabancı turist sayısında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 11’lik bir artış var. Hava yoluyla 325 binin üzerinde, deniz yoluyla ise 46 binin üzerinde yabancı turist geldi. Geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 30’luk bir artış kaydedildi. Ancak Kurban Bayramı’ndaki iç pazar artışı şu an görülmüyor. İç pazarda yüzde 20’lik bir daralma var. İlgili acentelerle yaptığımız görüşmeler sonucunda ciro hedefleri tutturuldu, ancak son dakika rezervasyonlarında azalma yaşandı. Beş yıldızlı otellerde yüzde 90, üç ve dört yıldızlı otellerde ise yüzde 60-70 doluluk oranı mevcut,” dedi.
*Olumlu Yönleri Vurgulamak Önemli*
Dengiz, her bütçeye uygun tatil imkanları sunduklarını belirterek, “Olumsuz yönlere odaklanmak yerine, olumlu tarafları görmek gerekiyor. Bazı plaj işletmelerinde boşluklar olabilir, ancak bazı yerlerde de doluluk oranları yüksek. Dönemsel olarak boşluklar oluşabiliyor. Otellerin bir kısmının dolu, bir kısmının boş olması normaldir. Doluluk oranlarını etkileyen en önemli faktör tekrar müşterisidir. Bir otelin tekrar müşteri sayısında artış varsa, bu otel dolu olacaktır. Son 10 yıldır aynı otel ve aynı yere gelen tatilciler bizim başarımızın bir göstergesidir,” ifadelerini kullandı.
Dengiz, sosyal medyada Bodrum’un pahalı olduğu algısına da değindi.
“Son 10 yıldır dünyanın en ucuz destinasyonu Türkiye’ydi. Fiyatlarımız biraz yükselince, diğer ülkelerle kıyaslamalar başladı. Ancak bizler en iyi hizmeti verip en uygun tatil imkanlarını sağlıyorduk. Bodrum ve Türkiye aslında edere eder. Dünyanın en iyi 100 oteli arasında Türkiye’den oteller var. Türkiye hizmet kalitesi bakımından ilk 3 ülke arasına giriyor. Tatil fiyatları yüksek sezonda kişi başı oda kahvaltı 1500 liradan başlayıp 10 bin Euro’ya kadar çıkabiliyor. Her bütçeye uygun seçenekler var. Avrupa Şampiyonası, erken seçimler, olimpiyatlar ve Almanya’daki bir acentenin iflası gibi global etkenler turizmi etkiliyor. Sadece Türkiye’de bir daralma varmış gibi düşünmek yanlış,” dedi.
*Kapıda Vize Sorunu*
Yunan adalarındaki kapıda vize uygulamasından olumsuz etkilendiklerini belirten Dengiz, “Bodrum’un pahalı algısı sürekli ön planda tutulmaya çalışılıyor. Yunan adalarıyla karşılaştırılmayı doğal buluyoruz, ancak bu karşılaştırmalar doğru yapılmalı. Bodrum’u Kos ile değil, Mikonos ve Rodos gibi yerlerle kıyaslamak gerekiyor. Adalardaki fiyatlar değişkenlik gösteriyor, bu da kafa karışıklığına yol açıyor. Herkes istediği yere gidebilir, seyahat edebilir,” diye konuştu.