Fiyatlardaki dalgalanmalarda, fiziki piyasada görülen olası daralma işaretleri etkili oldu. Orta Doğu’da yükselen tansiyon ve çatışmaların daha geniş alana yayılma ihtimali, petrol arzında endişelere yol açtı. İsrail’in Lübnan’ın başkenti Beyrut’ta Hizbullah’ın üst düzey komutanlarından Fuad Şükür’e düzenlediği hava saldırısının ardından, Hamas’ın Siyasi Büro Başkanı İsmail Heniyye’nin Tahran’da suikasta uğraması bölgedeki tansiyonu artırdı. İran ve Lübnan Hizbullahı, İsrail’e karşı misilleme tehdidinde bulundu.
EPDK açıkladı: Türkiye’nin petrol ithalatında artış yaşandı!
Libya’nın en büyük petrol sahasında üretimin durduğuna dair haberler, piyasalardaki arz endişelerini artırdı. Libya’nın güneyindeki Şerare Petrol Sahası, günlük yaklaşık 300 bin varil petrol üretim kapasitesi ile ülkenin toplam üretiminin yaklaşık üçte birini oluşturuyor.
ABD Enerji Enformasyon İdaresi (EIA), “Ağustos 2024 Kısa Dönem Enerji Görünümü Raporu”nda küresel petrol stoklarının yılın ilk yarısında günlük yaklaşık 400 bin varil düştüğüne ve yılın ikinci yarısında günlük yaklaşık 800 bin varil azalacağını tahmin etti. Ancak, dünyanın en büyük petrol tüketicisi ABD’de ticari ham petrol stoklarının artışı, ülkede talebin zayıfladığı algısına yol açtı. Amerikan Petrol Enstitüsü (API), ABD’nin ticari ham petrol stoklarının geçen hafta 180 bin varil arttığını öngördü.
Türkiye ve Somali arasında petrol anlaşması!
ABD’deki resesyon korkusu, petrol piyasalarında talep endişelerini artırarak fiyatları baskılamaya devam ediyor. Brent petrolün teknik analizine göre, 77,43 ile 79,64 dolar aralığı direnç bölgesi olarak izlenirken, 75,22 ile 73,01 dolar aralığı destek bölgesi olarak değerlendiriliyor.