Avrupa Birliği ve Serbest Ticaret Anlaşması imzalanan ülkeler menşeli olmayan elektrikli araçları ithal edenlerin, Türkiye’nin 7 bölgesinde en az 20 yetkili servis istasyonu kurması, ithalatı yapılacak her bir marka için Türkiye`de kurulmuş en az 40 personele sahip Türkçe çağrı merkezi ile hizmet vermesi ve üreticinin yurt içinde yerleşik yetkili temsilcisinin olması gerekiyor. Bu şartları taşıması gereken ürünler arasına son olarak şarj edilebilir hibrit araçlar da eklendi.
Bunların yanı sıra Çin’den ithal edilen tüm yakıt türlerindeki otomobiller için yüzde 40 ek vergi uygulanmaya başlandı. Çin, Türkiye’nin Çinli üreticilere karşı “ayrımcı önlemler” aldığı gerekçesiyle konuyu Dünya Ticaret Örgütü’ne (DTÖ) taşıdı.
Konuyla ilgili ANKARAGÜNDEM’a konuşan Emekli Büyükelçi Selim Kuneralp, “Yatırım yapsınlar diye Çinli bir otomobil şirketine bir avantaj sağlandı. Aynı avantaj yatırım yapmak istemeyen Çin şirketlerine uygulanmıyor. Tersine, Türkiye’ye satmak istedikleri arabalara ek vergi konuyor. Bu esasında bir ayrımcılık. DTÖ’ye uygun değil.” yorumunu yaptı.
Kuneralp, DTÖ’de ihtilafların çözülmesi mekanizmasının pek çalışmadığını, sonuca varmak için 1-2 sene geçebileceğini vurgularken bu süreçte Çin’in Türkiye’ye yönelik karşı tedbirler alacağını ileri sürdü. Kuneralp bu öngörüsünü, Çin’in Avrupa Birliği (AB) ülkeleriyle ticarette aldığı son tedbirlere dayandırıyor.
Çin, AB ülkelerinden ithal edilen brendiye geçici olarak gümrük vergisi getirme kararı aldı. Çünkü Avrupa Komisyonu, Çin’in yerli otomobil üreticilerine sağladığı, küresel pazarda avantaj getiren sübvansiyonların “zararlı etkilerini dengelemek” ve Çin ile AB firmaları arasındaki fiyat farkını kapatmak için yüzde 45’in üzerinde gümrük vergisi getirmeyi görüşüyor.
Çin’in geçici gümrük vergisi kararından en çok Fransa’nın etkilenmesi bekleniyor. Çin geçen yılki brendi ithalatının yüzde 99’unu Fransa’dan gerçekleştirdi.
Türkiye’nin Çin’e ihracatı geçen yıl 3,3 milyar dolar oldu. İthalat ise aynı dönemde 45 milyar dolara çıktı. Verilere göre Türkiye, Çin ile olan ticaretinde ciddi oranda açık veriyor. Çin’in Türkiye’ye ek vergiler getirmesi durumunda makasın daha fazla açılacağı anlaşılıyor.
DTÖ’ye şikayeti “ticaret savaşı”nın başlaması olarak tanımlayan Selim Kuneralp, Çin’in AB ülkeleriyle ticari gerginliğini göz önünde bulundurarak, “Türkiye ek vergi almaktan vazgeçmezse bize de böyle bir şey gelebilir.” vurgusunu yaptı.