Cari Fazla 5 Yılın Zirvesinde

Cari Fazla 5 Yılın Zirvesinde

Cari denge ağustosta 4,3 milyar dolar fazla verirken, Ağustos 2019’dan bu yana en yüksek düzeyde fazla görüldü. Cari işlemler dengesinde haziran ve temmuz aylarında da fazla verilmişti.

Altın ve enerji hariç cari işlemler hesabı ise 9 milyar 14 milyon ABD doları fazla verdi.

Ağustosta 12 aylık açık 11,3 milyar dolara geriledi. Temmuzda yıllık bazda cari işlemler hesabında açığı 15,1 milyar dolar olmuştu.

Ödemeler dengesi tanımlı dış ticaret açığı 2,9 milyar dolar olurken, hizmetler dengesi kaynaklı net girişler 8,7 milyar dolar oldu. Bu kalem altında seyahat kaleminden kaynaklanan net gelirler 6,8 milyar dolar olarak gerçekleşti.

Veri sonrası sosyal medya hesabı X’ten bir değerlendirme yayımlayan Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek şunları ifade etti:

“Cari açığın milli gelire oranı yüzde 1’in altına geriledi. Ağustosta 4,3 milyar dolar ile 5 yılın aylık en yüksek cari fazlası verilirken yıllık cari açık 11,3 milyar dolar oldu. Böylece 2023 yılı Mayıs ayına göre yıllık cari açıktaki düşüş 44,4 milyar dolara ulaştı. Yılın ilk sekiz ayında portföy girişleri 24,9 milyar dolar iken banka ve reel sektörün dış borç çevirme oranları sırasıyla yüzde 167 ve yüzde 132 seviyesinde gerçekleşti. Cari açıktaki düşüş ve dış finansmandaki kuvvetli görünüm makro finansal istikrarımızı güçlendiriyor, ekonomimizin dayanıklılığını artırıyor.”

Doğrudan yatırımlardan kaynaklanan net çıkışlar 62 milyon dolar olurken, portföy yatırımları 881 milyon dolar tutarında net çıkış kaydetti. Yabancıların hisse senedi piyasasında 627 milyon dolar net satış ve devlet iç borçlanma senetleri piyasasında 1,4 milyar dolar doları net alış yaptığı görüldü.

Net Hata ve Noksan kalemi ağustosta 3,66 milyar dolar açık verirken, önceki veride bu oran 1,19 milyar dolar açık olmuştu.

Exit mobile version