Çekirdeksiz kuru üzüm sezonu 490 milyon dolar ihracatla tamamlandı

Çekirdeksiz kuru üzüm sezonu 490 milyon dolar ihracatla tamamlandı

Ege İhracatçı Birlikleri Sürdürülebilirlik ve Organik Ürünler Koordinatörü ve Ege Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Mehmet Ali Işık, rekolte düşüşünün iklim değişikliği kaynaklı olduğunu belirtti. Işık, 2023/24 sezonunda çekirdeksiz kuru üzüm rekoltesinin uzun yıllar ortalamasının 100 bin ton altında kaldığını ve 2024/25 sezonunda da benzer bir durumun yaşanabileceğini vurguladı.

Başkan Üzümcü, üniversitelerdeki öğrenci kontenjanlarının düşürülmesini değerlendirdi

Çekirdeksiz kuru üzüm, Dünya Sağlık Örgütü tarafından sağlıklı gıdalar listesinde yer alıyor ve kansızlık, enerji seviyesi, kalp sağlığı, sindirim ve diş sağlığı gibi birçok faydası bulunuyor. Türkiye’nin Manisa-İzmir-Denizli üçgeninde dünyanın en kaliteli çekirdeksiz kuru üzümlerinin yetiştirildiğini belirten Işık, üreticilerin bağlarına büyük özen gösterdiğini ve ihracatçılardan da Türk üzümünü dünya genelinde daha fazla pazara sunmaları için çaba gösterdiklerini ifade etti. Işık, 2024/25 sezonunda ihracat hedeflerinin 500 milyon dolar olduğunu söyledi.

Çekirdeksiz kuru üzüm ihracatının yüzde 78’i Avrupa ülkelerine yapıldı. Avrupa Birliği ülkeleri, 384 milyon dolarlık Türk üzümü talebiyle lider konumunu sürdürdü. AB’ye yapılan ihracat, 2022/23 sezonundaki 342 milyon dolardan yüzde 12,2 artışla 384 milyon dolara yükseldi. Avrupa dışındaki önemli pazarlar arasında Uzakdoğu ve Güneydoğu Asya ülkeleri yer aldı; bu bölgelere yapılan ihracat, yüzde 27 artışla 49 milyon dolardan 63 milyon dolara çıktı. Amerika kıtasına 21 milyon dolarlık ve Afrika ülkelerine 2,4 milyon dolarlık çekirdeksiz kuru üzüm ihracatı gerçekleştirildi.

Üzüm Suyu Nasıl Yapılır?

Exit mobile version