CHP’li Serkan Sarı: Geliri 1 gideri 169 milyon lira | Tasarruf bunun neresinde?

CHP’li Serkan Sarı: Geliri 1 gideri 169 milyon lira | Tasarruf bunun neresinde?

Afyonkarahisar Zafer Havaalanı gibi Balıkesir Merkez Havalimanı da ekonominin kara deliklerinden birisi. 1998 yılında hizmete açılan ancak yolcu azlığı nedeniyle 2001 yılında Bülent Ecevit’in Başbakanlığı döneminde Bakanlar Kurulu kararı ile kapatılan Balıkesir Merkez Havalimanı, dönemin Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım’ın da katıldığı bir törenle 26 Şubat 2007 tarihinde yeniden hizmete açıldı.

Hükümetin uyguladığı tasarruf tedbirleri kapsamında ülke genelinde yapılan uygulamaları inceleyen CHP’li milletvekillerinin hazırladığı raporlardan biri de Balıkesir Merkez Havalimanını içeriyor. CHP Balıkesir Milletvekili Serkan Sarı, havaalanı ile ilgili olarak hazırladığı raporun ayrıntılarını TBMM’de düzenlediği basın toplantısı ile açıkladı.

CHP’li Sarı, 5 Haziran 2024 tarihinde onarım ihalesine çıkılan Balıkesir Merkez Havalimanı onarım, elektrik ve ot biçme ihalesinin yatırım bedelinin 525 milyon lira olduğunu açıkladı.

Havalimanına 2018 yılından itibaren geçen süre içinde 169 milyon lira harcandığını, gelirin ise sadece 1 milyon lira olduğunu belirten Sarı, “Yıllık ortalama gider 28 milyon lira. Geldiğimiz noktada geçen yıl sadece 72 milyon lira harcanmış durumda. Bu yıl öngörülen maliyet ise 150 milyon TL civarında. Bu havalanın sadece açık tutulması için harcanan para. Yazıktır, günahtır.” dedi.

Serkan Sarı, gelir gider dengesinin incelendiğinde ortaya çıkan rakamın insanın içini acıttığını söyledi. Sarı, “Bunca yıl sonunda elde edilen gelir 1 milyon lira. Giderine baktığımızda 169 milyon lira. 169’da bir geliri olan ve kendini amorti etmesi imkansız olan bu yatırım aslında yüz kızartıcı bir yatırım. 52 havalanın içinde sondan ikinci durumda. Çok acıdır ki Balıkesir’i bu hale düşürenlerden de hesap sormayacağımızı sanıyorlarsa yanılıyorlar.” diye konuştu.

CHP Milletvekili Serkan Sarı, hizmete girdiği yıldan bu yana tarifeli uçak inmeyen Balıkesir Merkez Havalimanındaki personel sayısının her yıl arttığına da dikkat çekerek şöyle devam etti:

“Geçtiğimiz günlerde soru önergeleriyle, burada ‘kaç kişi çalışıyor’ diye sorduk, 2019 yılında 46 personel çalıştığı söyleniyordu, şu anda geldiğimizde 78 personele çıktı. 2023 yılındaki verilere baktığımızda 66 olan personel sayısı, geçtiğimiz günlerde bir milletvekili arkadaşımızın sorusuna verilen yanıtla Haziran 2024’te 69 olduğunu öğrendik. Şimdi verileri güncel olarak incelediğimizde de aradan geçen 2-3 ay içerisinde sayı 78’e çıkmış durumda. 1 ay içerisinde 9 kişi alınmış. Kullanılmayan, faaliyeti olmayan bir havalimanına sürekli personel oluyorsunuz.”

Exit mobile version