Ersoy yasa teklifinin gerekçesinde doğum sonrası izin süresinin yetersizliğinin, ülkenin düşen doğurganlık oranlarının en önemli nedenlerinden biri olduğunu dikkat çekti. ‘Ülkemizde kadın memur ve işçilere doğumdan önce 8 ve doğum sonrası 8 hafta olmak üzere toplam 16 hafta izin verilmektedir. Çoğul gebeliklerde ise doğum öncesi izne 2 hafta daha eklenmektedir’ bilgisini paylaşırken, ekonomik nedenler, yetersiz doğum sonrası izinleri, esnek ve uzaktan çalışmak olanaklarının yaygınlaşamaması ve kreş ile bakım süreçlerindeki sorunlar nedeniyle de doğurganlığın azaldığını dile getirdi.
Teklifin gerekçelerinde ayrıca şu ifadelere yer verildi:
“”Bu alanlarda yapılacak düzenlemelerle ülke kalkınmasına ve kadın istihdamına katkı sağlanacak, doğum hızının artmasıyla genç nüfus oranı yükselecek. Doğum izninin artırılması sonucu bebeklerin anne sütü ile beslenmesi teşvik edilerek hem ekonomik kazanç elde edilecek hem de sağlıklı nesiller yetişecektir.”
Ersoy, yeni doğan her çocuğun aile bütçesine ek mali yük getirdiğini belirterek, “Vermiş olduğumuz kanun teklifi ile doğum yapan annelerden 24 ay boyunca gelir vergisi kesilmeyerek aile bütçesine katkı sağlanacak ve doğacak çocuğun ek mali külfeti karşılanarak doğum teşvik edilmektedir” açıklamasında bulundu.
Teklif aynı zamanda kreş veya gündüz bakımevi hizmeti sunulmayan kurumlarda çalışan ve 0-6 yaş arası çocuğu bulunan devlet memurlarına, her çocuk için aylık 2000 gösterge rakamının aylık katsayısı ile çarpımı sonucu elde edilecek tutarda kreş ödeneği verilmesini de içeriyor.