Çikolata krizi bitti! Kakao fiyatlarında sert düşüş! Çikolata fiyatları dibe çakılacak

Çikolata krizi bitti! Kakao fiyatlarında sert düşüş! Çikolata fiyatları dibe çakılacak

Kakaonun ton başına fiyatı 8000-10 bin dolar kadar gerilerken geçtiğimiz süreçte Fildişi Sahili ve Gana tarafından alınan kararlar da üretimi büyük ölçüde etkiledi. Kakao fiyat fabrikalarındaki tohum maliyetlerinin karşılanamaması üretimi kısma veya durdurma kararına neden olurken kakao fiyatları da rekor rakamlara ulaştı.

Kakao arzında görülen sorunların ana nedeni uzun süreli kuraklık ve şiddetli yağmur gibi kötü hava koşulları gösterilirken bitki hastalıkları da mahsulleri büyük ölçüde zarara uğrattı. Kakao ağaçlarının ölmesine neden olan CSSVD virüsü, üretimi olumsuz etkileyen en önemli faktörlerin başında geliyor.

Nijerya’daki kakao ihracatının artmasının ardından kakaoda arıza ilişkin endişelerde azaldı. Yatırımcılara yapılan teminat tamamlama çağrıları ile birlikte kakao fiyatları da sert düşüş yaşadı. Rekor fiyatlar nedeniyle trader ve çikolata şirketleri gelecek sezon için kakao çekirdeği alımlarını da belirli bir süre erteledi.

Vadeli işlem ve emtia piyasaları uzmanı Zafer Ergezen, kakao fiyatlarının bir süredir yükselişte olduğunu söyledi. Bu durumun arkasındaki en büyük nedeni Batı Afrika’daki üretimde düşüş olduğunu işaret eden Ergezen, yağışların beklenenden fazla olması ve mevsim normallerinin üzerinde olmasının kakao ağaçlarında hastalığa neden olduğunu söyledi.

Exit mobile version