Pandemiyle birlikte Çinli otomotiv üreticileri kısıtlamalara rağmen hiç de boş durmadı. Birbirinden farklı modelleri hızla pazara sunmaya başlayan üreticiler, gelinen noktada yeni bir oluşumun içine girdi. Sundukları ucuz modellerle eski kalitesiz algısını kırmayı başaran Çinliler hem yokluk dönemini değerlendirdi hem de tüketicilerin ilgisini çekmeyi başardı. Avrupalılara karşı adeta taarruza geçen Uzak Doğulular kısa süre içinde hatırı sayılır bir grafik çizmeyi başardılar. Buna karşın Avrupalılar ise ilk etapta her ne kadar hükümetlerden önlem beklese de istedikleri karşılıkları bulamadılar. Otomotiv sektörünün tepesinde bulunan birçok isim ilk etapta Çinlilerle başa baş, dişe diş mücadeledense ‘damping’ çıkışını yaptı. Buna karşı gelen ek vergiler de Uzak Doğulu üreticileri yıldıramayınca çare ucuz modellerde aranmaya başladı.
Çinli üreticiler hiç kuşkusuz düşük maliyetli ucuz otomobiller ortaya çıkardı fakat tasarım tarafında daha çok işleri var. Avrupalı üreticiler de bu boşluğu fark etti ve ucuz retro modellerle Çinlilere karşı bu boşluğu doldurmaya çalışıyor. Bunun en somut örneği geçtiğimiz haftalarda Paris Otomobil Fuarı’nda gerçekleşti. Birçok marka artık teknolojiden tasarımdan ve hatta tüketici tercihlerinden ziyade tema artık ‘ucuz retro’ üzerinde kuruldu. Avrupa’nın en büyük üreticilerinin başında olan temsilciler de bu konuda bölünmüş durumda. Reuters’a konuşan Stellantis Grubu CEO’su Carlos Tavares, Avrupa’nın Çinli markalara uyguladığı ek verginin bölgede fabrika yatırımı yapmaları için bir anlamda teşvik oluşturduğunu söyledi. Tavares, bu durumun bölgedeki yerel üreticileri etkileyeceğini, fabrika kapatmaların hızlanacağını ve kapasite sorunlarının katlanacağının da vurguladı. Renault Grubu CEO’su Luca de Meo ise durumu kabullenmiş. Ama bunu avantaja çevirmek için fırsat kolluyor. Luca de Meo, Çinli markalarla ortaklıktan yana. Reutres’a konuşan Luca de Meo “Batarya teknolojisi ortada. Kapasiteleri korumak için karşılıklı yarar sağlayacak bir anlaşma Çinli üreticilerle yapılabilir” dedi.
Bu dönüşün en somut örneklerinden birini hatta birçoğunu Renault sundu. Marka Paris Otomobil Fuarı’nda sunduğu modellerle eskiye dönüşün en bariz örneklerini verdi. Renault 5’i Avrupa’da satışa sundu. Renault 4’ü ilk kez görücüye çıkardı. Twingo da dikkat çeken yeniliklerden oldu. Hatta Renault 17’nin bile elektrikli bir versiyonunu tanıttı. Ve bunların neredeyse hepsi Çinli üreticilerle Avrupa’da mücadele edecek uygun fiyatlı retro modeller olarak lanse edildi. İki farklı batarya kapasitesi sunuluyor Renault 4 ve 5’te. 40 kwh batarya kapasitesi 120 beygir gücünde. Aracın menzili de 300 kilometre olarak hesaplanmış. 52 kwh batarya paketi ise 150 beygir ve 400 kilometre menzil sunuyor. Renault 17’nin Restomod ile varisi de elektrikli motorla dikkat çekti. 270 beygirlik bir elektrik motoru ve karbon fiber şasi ile güncel hale getirildi.
Stellantis’in Smart Car platformu temel alınarak tasarlanan yeni Citroen C3 Aircross da Çin pazarına karşı atağa geçen modellerden. Türkiye pazarına 1 milyon liralık fiyat etiketiyle girmesi beklenen e-C3’ten sonra şimdi de Aircross versiyonun bu fiyatın biraz üzerinde bir etiketle 2024 sonunda Türkiye’de yola çıkması bekleniyor. Aracın Avrupa fiyatı 28 bin euro olacağı konuşuluyordu. Hibrit versiyon ise 25 bin eurodan satılacak. Avrupa’da ulaşılabilir fiyatlara satış hedefleyen Fransız üretici Türkiye’de de aynı politikayı uygulayacak.
Ford’un 40 yıllık geçmişini ortaya koyan Capri de tekrar gün yüzüne çıktı. Tam bir Retro dönüşümüne sahip olan model aslında markanın geçmişini de tam olarak yansıtıyor. Aynı diğer markalarda olduğu gibi elektrikli seçenekle ortaya çıkan versiyon kısa bir süre sonra Türkiye pazarında da yola çıkacak. Ford Capri genişletilmiş menzilli RWD standart paketinde 545 Nm arka tork sağlarken genişletilmiş menzilli AWD Premium paketinde 545 Nm arka tork ve 134 Nm ön tork sağlıyor. Capri güçlü motoru sayesinde standart serisinde 627 km menzile sahip ve elektrik tüketimi 100 km’de 13,3/14,0 kWh olarak sunuluyor. Otomobilin fiyatı ise neredeyse 50 bin euro seviyesinde. Çinli rekabete çok katkı sunmasa da retroya dönüş tarafında önemli bir model olarak ortaya çıkacak.