Çoban bulamayanlara müjde! Bu sene ilk kez yapılıyor: Binlerce yetiştiriciye destek ödenecek

Çoban bulamayanlara müjde! Bu sene ilk kez yapılıyor: Binlerce yetiştiriciye destek ödenecek

Çelik, sürü yöneticisi istihdamı desteği için başvuruların eylül ayının ilk iş gününde başlayacağını açıkladı. En az 100 baş anaç koyun veya keçi varlığına sahip olan damızlık koyun keçi yetiştiricileri, il birliklerine üye işletmelere ödenecek olan desteğe başvurabilecek.

Kuzu ve oğlak desteği için başvuracak yetiştiriciler, bu süreçte aynı zamanda sürü yöneticisi (çoban) istihdamı desteğine de başvurmuş sayılacak. Başvurular 2 Eylül ile 2 Aralık 2024 tarihleri arasında yapılabilecek. Sürü yöneticisi istihdamı ilave desteğinden faydalanmak isteyen yetiştiriciler, gerekli belgeleri 25 Ocak 2025 tarihine kadar Tarım ve Orman il/ilçe müdürlüklerine teslim etmeleri gerektiği ifade edildi.

25 Ocak-31 Ocak 2025 tarihleri arasında Sosyal Güvenlik Kurumu prim borçluluk durumunun ve primlerin uygun hizmet kodundan yatırılıp yatırılmadığının sorgulanabileceği duyuruldu. 10 Şubat 2025 tarihine kadar çobanın sürüsünün başında fiilen olup olmadığının ve sürüdeki hayvanların yerinde tespitinin yapılması gerektiği belirtildi. Göçer hayvancılık yapan işletmelerin tespit tutanaklarının destek başvurusu yapılan ile gönderilmesi sağlanacak.

15 Şubat 2025 tarihi, başvuruların Hayvancılık Destekleme Sistemi üzerinden onaylarının verilmesi için son tarih olarak belirlendi. 17 Şubat 2025 tarihinde başlayacak olan İcmal-1 askı dönemi ve itiraz dönemi ile İcmal-2’nin il müdürlüğüne gönderilmesi ve nihayetinde İcmal-3’ün Hayvancılık Genel Müdürlüğüne gönderilmesiyle süreç 21 Mart 2025 tarihinde tamamlanmış olacak.

Çelik, yetiştiricilerin destek başvurularında zaman aşımına uğramamaları için işlemlerini eksiksiz bir biçimde tamamlamalarını önemle duyurdu. Küçükbaş hayvancılık sektörünün sürdürülebilirliği açısından sürü yöneticisi (çoban) istihdamı desteğinden faydalanan çoban sayısının artmasının büyük önem taşıdığını vurguladı.

Kuzu oğlak ve sürü yöneticisi desteklemeleri, küçükbaş hayvancılık sektöründe önemli bir adım olarak değerlendirilirken, yetiştiricilerin başvuru süreçlerini dikkatli bir şekilde takip etmeleri gerektiği ifade edildi.

Exit mobile version