Taklit ve tağşiş ürünler sağlığı tehdit ederken, denetimler sonucu ürünlerinde domuz eti bulunduğu tespit edilen ünlü restoran zinciri Köfteci Yusuf kamuoyunda infiale sebep oldu. Domuz etinin tespit edildiği raporların şubat ve mart aylarında yapıldığı ortaya çıkarken, bu zamana kadar resmi raporların yayınlanmaması tepkilere neden oldu. Köfteci Yusuf’u kimler neden koruyor sorusu gündeme gelirken, bunun gibi korunan kaç firma daha olduğu ise belli değil.
Tarım Bakanlığı’nın gıda denetimlerinde tağşiş yaptığı belirlenen firmalar bakanlığın internet sitesinde duyuruldu. Ancak listede yer almayan restoran zinciri Köfteci Yusuf’un ürünlerinde domuz eti tespit edildiği kamuoyuna yansıdı. Bakanlık, ANKARAGÜNDEM’ın sorularını yanıtsız bıraktı. Bu süreçte geçen şubat ve mart aylarına ait iki analiz raporu ortaya çıktı. İlk ifşada yer almayan Köfteci Yusuf’un bu sızıntı sonrası listeye sonradan eklenmesi soru işareti oluşturdu.
Köfteci Yusuf’a geçmişte danışmanlık veren Gıda Mühendisi Süleyman Uzun “Hızlı büyüyen zincirler et tedarik sürecinde zorlandığı için ithalat yoluna gidebiliyor. Yeterli gıda mühendisi istihdam edilmedikçe bu tür vakalarla karşılaşmamız kaçınılmaz” dedi. Skandalın ardından bakanlığın kendi raporuna rağmen bu şirketi neden ifşa listesine almadığına dönük tartışma başladı. Perde gerisinde tutulan başka işletmelerin bulunabileceği şüphesi de dile getirildi.
Köfteci Yusuf’tan günler sonra yapılan açıklamada, numune alımında hata yapıldığı savunuldu. Zincirin sahibi Yusuf Akkaş da “Bize haksızlık yapıldı, Karanlık kumpası açığa çıkartmak için çabalıyoruz” dedi.
Taklit ve tağşiş ürünleri listesinin Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından yayınlanmasının ardından Köfteci Yusuf’un domuz eti kullandığı iddiası sosyal medyada gündem olmaya devam ediyor. Bakanlık, geçtiğimiz günlerde taklit ve tağşiş yapılan gıdalar listesi yayınladı. Listenin ardından, Düzce’deki bir yemek firmasının ürünlerinde domuz eti bulunduğu açıklandı. Bazı ünlü börekçilerin ürünleri de benzer iddialarla gündeme geldi. Bu ürünlerde kanatlı eti ve taşlık karıştırıldığı tespit edildi. Bakanlık denetimleri sonucu, Köfteci Yusuf’a ait numunelerde domuz eti bulunduğuna yönelik tespitin, geçtiğimiz şubat ve mart aylarında yapıldığı ortaya çıktı. İki ayrı raporda da alınan numunelerde ‘tırnaklı-kanatlı’ örneğine rastlanmadığı ancak domuz etinin bulunduğu tespit edildi. 27 Şubat ve 7 Mart tarihli raporlarla ilgili olarak itirazda bulunup bulunulmadığı, firmanın isminin Bakanlıkça açıklanmasının engellenmesi konusunda bir yargı kararının olup olmadığı ise aydınlanmadı. Ortaya atılan iddiaya göre, Köfteci Yusuf’un, isminin açıklanmaması için bakanlıktan önce harekete geçip konuyu mahkemeye taşıyarak yürütmeyi durdurma kararı aldığı ve firmanın taklit/tağşiş listesinde adının açıklanmasını engellediği ileri sürüldü. Ancak, konuya ilişkin mahkeme kararı ortaya çıkmadı. Bakanlıktan konuya dair açıklama bir gün sonra gelirken, firma ise iddiaları ‘karanlık bir kumpas’ diyerek reddetti. Sonuçlanan iki farklı muayene ve analiz raporunda, numune olarak alınan dana eti döneri ve tüketime hazır pişmiş köftede domuz etine rastlandı. İncelemeler pişmiş köfte eti ve dana eti dönerinden numune alınarak yapıldı. Pişmiş köfte etinden 300 gram, dana eti dönerinden 400 gram numune alındı. Raporlara göre her iki üründe domuz eti tespit edildi.