Türkiye ekonomisinin mevcut durumunu değerlendiren Ateş, enflasyonla mücadelenin önemine vurgu yaparak, ekonominin enflasyonu düşürmeden düzelme sürecine giremeyeceğini belirtti.
Ziraat Bankası’nın teşvikli kredileri hariç tutulduğunda, tarım sektörünün finansmanında en büyük banka olduklarını söyledi. DenizBank’ın 2023 sonu itibarıyla 40 milyar dolarlık bilançosu, 25 milyar dolarlık mevduatı ve 20 milyar dolarlık kredisi bulunduğunu belirten Ateş, Avusturya, Almanya ve Moskova’da faaliyet gösterdiklerini ve Türkiye’nin önemli altyapı projelerinin finansmanını sağladıklarını ifade etti.
Turizm sektörünü önceliklendirdiklerini belirten Ateş, turizm kredilerinin 3,3 milyar dolardan 2,5 milyar dolara düşmesine rağmen yüzde 17 pazar payı ile birinci sırada olduklarını söyledi. Ateş, Türkiye’de varlık fiyatlarının çok yükseldiğini ve bankanın ana sektörleri arasında turizm, gemicilik, yurt dışı müteahhitlik, belediyeler, kamu finansmanı, eğitim, sağlık ve tarım bulunduğunu belirtti.
Ateş, sinek öldürmektense bataklığı kurutmak gerektiğini ifade ederek, “Bataklık ne? Enflasyon. Enflasyonu kurutmadan bunun ötesine geçmemize imkan yok.” dedi.
Yeni vergi yasasının beklendiğini aktaran Ateş, kurumlar ve gelir gibi ana vergilerde artış beklemediğini söyledi. Ateş, “Acı reçeteyi kime verirsen ‘almayayım’ der. Bankacılık sektörü, kamu sektörü, özel sektör ve hane halkı fedakarlık yapmadan enflasyona karşı başarı sağlanamaz. Enflasyon dediğiniz olay fırsatçılık, stokçuluk olayıdır. Bir sürü insanının hatta dar gelirlinin hakkının yenilmesi olayıdır.” ifadelerini kullandı.
Türkiye’nin gri listeden çıkmasının şart olduğunu belirten Ateş, “Çok yüksek ihtimalle bugün yarın çıkacağız. Biz bu kararı geçen sefer bekliyorduk” dedi.
Krizin hasarsız atlatılamayacağını ifade eden Ateş, “Biz şu anda en büyük acıyı çektik mi? Hayır, bu süreç henüz başladı” diye konuştu. Ateş, 2024’ün sonuna doğru faiz indirimlerinin başlayacağını ve 2025 genelinde de enflasyonun düşüşüne paralel olarak devam edeceğini belirtti. Alınan mali tedbirler ve yapısal reformların yurt dışından gelecek yatırım açısından da önem arz ettiğini vurguladı.
Seçil Erzan olayının bankanın imajına etkisine dair soruyu yanıtlayan Ateş, bankanın 2023 sonu itibarıyla 40 milyar dolarlık bilançosu, 25 milyar dolarlık mevduatı ve 20 milyar dolarlık kredileri bulunduğunu belirten Ateş, bu süreçten sonra bankanın mevduat hacminin ve müşteri sayısının arttığını vurguladı.
Ateş ayrıca, Seçil Erzan skandalının ardından bankanın güvenilirliği ve müşteri ilişkileri konusunda nasıl bir strateji izlediklerini açıkladı. Bankanın Avusturya, Almanya ve Moskova’da faaliyet gösterdiğini ve Türkiye’nin önemli alt yapı projelerinin finansmanını sağladıklarını belirterek, bankanın turizm sektörü başta olmak üzere çeşitli sektörlerdeki kredi portföylerinin durumunu da değerlendirdi. Ateş, bankanın turizm kredilerinin mevcut durumunu ve sektördeki lider konumunu vurgulayarak, ekonomik büyüme ve istikrarın önemine dikkat çekti.