Doğalgaza kademe ve zam hazırlığı: Üst gelir grubuna sübvansiyon sona eriyor

Doğalgaza kademe ve zam hazırlığı: Üst gelir grubuna sübvansiyon sona eriyor

Enerji yönetiminin üzerinde çalıştığı yeni düzenleme kapsamında, aboneler doğal gaz tüketimlerine göre farklı kademelere ayrılacak. Örneğin, aylık 100-200 metreküp arası, 200-400 metreküp arası gibi farklı tüketim gruplarına göre fiyatlandırma yapılması planlanıyor. Bu sistemde, yıllık tüketim limiti aşıldığında, gelir düzeyi yüksek aboneler için sübvansiyonlu fiyat uygulaması sona erecek. Bu gruba giren aboneler, kullandıkları doğal gazın bedelini tam olarak ödeyecekler.

Yeni düzenleme ile sübvansiyonsuz gaz tüketim sınırının henüz belirlenmediği ifade ediliyor. Ortalama tüketimin üzerinde kalan yüksek tüketimli ve üst gelir grubundaki aboneler için sınır değerler belirlenerek önümüzdeki dönemde ilan edilecek. Böylece, gelir düzeyi yüksek kullanıcılar, devlet desteği olmaksızın daha yüksek bir fiyattan doğal gaz kullanacak.

Ekonomist Prof. Dr. Şenol Babuşçu, sosyal medya hesabında yaptığı paylaşımda doğal gazdaki kademeli tarifeye geçiş çalışmalarına dikkat çekti. Enerji yönetiminin, tüketim seviyelerine göre sübvansiyonları kademeli olarak kaldırmayı planladığını belirten Babuşçu, bu düzenlemenin özellikle yüksek tüketimli aboneleri etkileyeceğini vurguladı.

Yeni yılda uygulanması beklenen kademeli tarife sisteminin, doğalgaz tüketiminde gelir düzeyine göre farklılaşan fiyatlandırma yapısıyla dikkat çekmesi bekleniyor.

Exit mobile version