Dolar ve Altın biriktirenler için kötü haber! Merkez bankası kararıyla yasağa takıldık!

Dolar ve Altın biriktirenler için kötü haber! Merkez bankası kararıyla yasağa takıldık!

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu raporuna göre, 11 Ağustos tarihinde tüm zamanların rekorunu kıran Kur Korumalı Mevduat hesaplarındaki biriken miktar 3 trilyon 357 milyar 708 milyon TL’ye ulaştı. Bu durum, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nı endişelendirdi.

KKM hesapları, 21 Aralık 2021 tarihinde kur artışlarına karşı tedbir olarak hayata geçirildi. 2022 yılında başlayan ‘seçim ekonomisi’ dönemi ve TCMB’nin teşvik edici politikalarıyla birlikte KKM hesapları istenmeyen bir duruma dönüştü. Bunun üzerine, KKM sistemine girişleri sınırlamak amacıyla Resmi Gazete’de yayımlanan kararlar alındı.

Döviz ve altın hesaplarına yönelik yapılan düzenlemelerle birlikte, döviz dönüşümü için kullanılan Kurumsal Kaynak Yaratma mekanizmasına darbe vuruldu. 4 tebliğ kararıyla zorunlu karşılıklar artırıldı ve yabancı para mevduatın KKM’ye dönüşüm hedefi ve TL payına göre menkul kıymet uygulaması sonlandırıldı.

Bu önlemlerle Türk lirasının güçlendirilmesi amaçlanırken, KKM havuzundan TL’ye geçişin artması halinde dolar kurunda belirgin bir düşüş öngörülüyor. Özellikle yabancı para mevduatın yerel para birimine dönüşmesi, dolar kuru üzerinde büyük etkiler yaratabilir.

Bu değişiklikler sadeleşme sürecinin bir parçası olarak kabul edilirken, ekonomiye yönelik önemli bir adım olarak değerlendiriliyor. Döviz dönüşümlerinin sınırlanmasıyla birlikte, Türk lirasının değer kazanması ve yerel ekonomiye olan güvenin artması hedefleniyor.

Exit mobile version