Dolar ve Altında İşler Karıştı: Gram Altında 3 Bin Lira İçin Tarih Verildi

Dolar ve Altında İşler Karıştı: Gram Altında 3 Bin Lira İçin Tarih Verildi

Borsada 10.000 puan seviyesi üzerinde tam kalıcılık sağlandığını söylemek için erken. İşlem hacmi düşük seyretmeye devam ediyor. Perşembe günü ise açıklanan Yeni Orta Vadeli Program’da birtakım revizasyonlar olduğunu gördük. Büyüme tahminleri yarım puan azalırken, enflasyon beklentilerinde ise yukarı yönlü beklentiler dikkat çekti. OVP’de TÜFE tahmini %41,5 ile üst seviyeye çekildi. Önceki OVP’de bu oran yüzde 33’tü. Önümüzdeki günlerde yeni OVP rakamlarının yansımalarını borsada görebiliriz.

Dolar endeksinin yeniden 101 seviyesi üzerinde tutunma çabasında, verilerin akışı ve yapılacak açıklamalar doğrultusunda yukarı yönlü hareket etmesi altın fiyatlarında geri çekilme getirebilir. Bu durum alım fırsatı oluşturabilir.

Merkez Bankası rezervlerindeki artış kurdaki baskıyı sağlamlaştırıyor. Fakat kontrol edemediğimiz jeopolitik riskleri ve gecikmeli etkisini göreceğimiz yapısal değişiklikleri göz ardı etmemek gerekiyor. Dalgalı kur sisteminde bu kadar yoğun bir ekonomi programı içinde 35-36 lira seviyesine kadar kur hareketi olağan karşılanmalı diye düşünüyorum. Geri çekilmelerde ise 33 lira altında kalıcı kur beklentisi piyasada oluşmadı.”

10.000 puan seviyesi üzeri kalıcılık için işlem hacminde 100 milyar TL sınırını aşmak gerekiyor. Borsada 100 günlük üssel ortalama olan 10.050 puan seviyesi üzeri kapanışlar görmek 10.000 puanın üzerinde tutunmanın sağlandığına dair bir işaret olarak kabul edilebilir.

Ons altın için 2.470 dolarda destek seviyesi var. 2.530 dolar seviyesinde ise güçlü bir direnç var. Teknik açıdan baktığımızda yön yukarı fiyatlama beklentilerini destekliyor. Veri akışı doğrultusunda bu güçlü seviyelerin kırılması halinde ise 40-50 dolar bandında bir standart sapma takibi yapılabilir.

OVP hesaplamasında kullanılan ortalama dolar/TL tahmini 2024 yılı için 33,2 olarak, 2025 yılı için 42 seviyesinde açıklandı. Merkez Bankası ve ekonomi heyeti dolar kurunda bir agresif hareket beklemiyor. Küreselde ise ons altın için Fed etkisi ile yukarı fiyatlamanın çarpan etkisi bekleniyor. Bu noktada 2.270 lira ardından 2.830 lira beklentisi fiyatlanabilir. Yıl sonu için 2.850-2.900 lira hedeflenebilir.

Exit mobile version