“Döviz öldü yaşasın TL” başlıklı yeni bir yazı yayımlayan ekonomist Necmettin Batırel, dolarla ilgili önemli tahminlerde bulundu. Batırel, yazısında, Türk Lirası’nın 1 numaralı yatırım aracı haline geldiğini belirtiyor. Daha önce döviz alanların artık Türk Lirası’na yöneldiğini ve şirketlerin hızla dövizden TL’ye geçtiğini ifade ediyor. Hükümetin aldığı önlemlerle kurların kontrol altına alındığını ve TL’nin güçlendiğini vurguluyor. Özellikle enerji sektöründe büyük kazanımlar elde edildiğini ve Türk ekonomisinin son 5 yılda büyük bir gelişme kaydettiğini aktarıyor. Savunma sanayisinde de önemli ilerlemelerin sağlandığını belirtiyor.
Yazısında Necmettin Batırel Merkez Bankası’nın faiz kararına da değinerek şu ifadeleri kullandı:
“Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), Nisan ayı Piyasa Katılımcıları Anketi sonuçlarını açıkladı. Ankete katılanların cari yıl sonu döviz kuru beklentisi, önceki ankette 40,02 TL iken, bu ankette 40,53 TL olarak belirlendi. TÜFE beklentilerine bakıldığında, cari yıl sonu tüketici enflasyonu beklentisi önceki ankette yüzde 42,96 iken, bu ankette yüzde 44,19’a yükseldi. 12 ay ve 24 ay sonrası TÜFE beklentileri de önceki ankete göre düşüş gösterdi. Faiz beklentilerinde ise BİST Repo ve Ters-Repo Pazarı’nda oluşan gecelik faiz oranı beklentisi arttı ve TCMB’nin bir hafta vadeli repo ihale faiz oranı beklentisi sabit kaldı.
Son bir haftada, swap hariç net rezervler 8.5 milyar dolar azalarak 57 milyar dolara geriledi. Yabancı yatırımcılar hisse senetlerine ve tahvillere büyük ilgi gösterdi. 5 Nisan haftasında, toplamda 486.8 milyon dolarlık alım gerçekleşti. Bu alımların 3 haftalık toplamı ise 1 milyar doları geçti. Önemli olan nokta, bu dolarların önce Türk Lirasına dönüşmesi ve ardından hisse senedi ile tahvile yatırım yapılmasıdır.
31 Mart yerel seçimleri sonrası doların 50 lira olacağı beklentisiyle dolar alanlar, hayal kırıklığı yaşayınca zararlarını minimize etmek için satışa geçtiler. Parite etkisinden arındırılmış verilere göre, döviz mevduatları gerçek kişilerde 1.7 milyar dolar, tüzel kişilerde ise 2.8 milyar dolar olmak üzere toplamda 4.5 milyar dolar azaldı. Dövizdeki bu azalma, Türk Lirası’nın güçlenmesine ve yatırımcıların TL’ye yönelmesine işaret ediyor.”