Döviz kurlarında son durum ne? Dolar ve Euro yatırımcılarını gözleri piyasada: İşte 11 Ekim döviz kurundaki son durum

Döviz kurlarında son durum ne? Dolar ve Euro yatırımcılarını gözleri piyasada: İşte 11 Ekim döviz kurundaki son durum

Bugün döviz piyasalarında dolardaki yükseliş dikkat çekiyor. Dolar/TL, 34,29 civarında fiyatlanırken, Euro/TL ise 37,49 seviyesinde işlem görüyor. Yatırımcılar, bu yükselişin sebeplerini ve ilerleyen günlerdeki olası değişimleri merakla takip ediyor.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), önümüzdeki haftaki faiz kararı öncesinde piyasa katılımcılarının görüşlerini alacak. Bugün, TCMB’nin gerçekleştireceği piyasa katılımcıları anketi ve ağustos ayı ödemeler dengesi verileri merakla bekleniyor. Piyasalarda gözler, Merkez Bankası’nın sıkılaştırma politikasının etkilerini tam olarak yansıtıp yansıtmadığına çevrilmiş durumda. Gecelik faiz, sadece bir gün politika faizi seviyesinde kaldıktan sonra dün yüzde 49,6 seviyelerinde kapanış yaptı.

Faiz indirimine ilişkin beklentiler ise ertelendi. İlk faiz indirimi için öngörülen tarihler kasımdan aralık ayına ve sonrasına kaydırıldı. Bu durum, eylül ayı enflasyon verilerinin beklenenden yüksek gelmesi ve TCMB Başkanı Fatih Karahan’ın bankanın izlediği ana kriterlerde ilerleme kaydedilmesi gerektiğine dair açıklamalarıyla belirginlik kazandı.

ABD’de açıklanan eylül ayı tüketici enflasyonu verileri, çekirdek tüketici fiyatlarının aylık yüzde 0,3 artarak beklentilerin üzerinde olduğunu gösterdi. Bu durum, ABD Merkez Bankası’nın (Fed) enflasyonla mücadelesinde bir duraksama yaşadığını ortaya koyuyor. Ayrıca, işsizlik maaşı başvurularında da gözlemlenen artış, Fed’in Kasım ayında yeniden faiz indirimine gidebileceği beklentilerini destekliyor.

Exit mobile version