Düşüş başladı, uzmanı açıkladı: Dolar kuru neden düşüyor?

Düşüş başladı, uzmanı açıkladı: Dolar kuru neden düşüyor?

Enflasyonun sürdürülebilir bir şekilde yüzde 2’ye doğru ineceğine dair güven artana kadar politika faizinin düşürmenin uygun olacağını öngörmediklerini de aktaran Powell, “Ekonominin gücü ve enflasyonda şu ana kadar kaydedilen ilerleme göz önüne alındığında gelen verilerin politika kararlarımıza yön vermesine izin verecek zamanımız var” diye konuştu.

Powell’ın açıklamaları sonrası düşüş eğilimini üst üste 3’üncü işlem gününe taşıyan dolar endeksi de şu sıralarda önceki kapanışın yüzde 0,1 altında 104,1 seviyesinde bulunuyor.

Söz konusu gelişmeler sonrası dolar/TL, yeni güne düşüşle başlamasının ardından 31,88 TL’den işlem görüyor. Dün, düşüş eğiliminde hareket eden dolar/TL, günü 31,95 TL’den tamamlamıştı.

Dolar kurunda yaşanan düşüşe ilişkin İHA’ya değerlendirmede bulunan Altınbaş Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hayri Kozanoğlu, “Bunun sebebi Cumhurbaşkanı’nın balkonda Orta Vadeli Program ve 12. Kalkınma Planı’na referansla, Mehmet Şimşek’in uyguladığı kemer sıkma programının devam edeceğini söylemesi olabilir. Başta bankalar gibi büyük oyuncuların bu senaryoyu onayladı. Bilindiği gibi dezenflasyon programının ana halkası, yabancı sermaye girişlerinin hızlanması, böylelikle liranın değer kaybının enflasyonun altında kalmasıdır” dedi.

“Türkiye’de faizlerin yüksek düzeyi önümüzdeki dönemde para girişlerini getirebilir” diyen Kozanoğlu, “Seçim öncesi 100 avro, 150 dolar gibi mütevazı alımlarla döviz büfelerine koşan küçük yatırımcılar ise beklenen sıçrama gerçekleşmeyince bayram öncesi satışa dahi geçebilirler” ifadelerini kullandı.

Seçim sonrası ekonomi görünümünü değerlendiren Kozanoğlu, şu ifadelere yer verdi:

Döviz kurunu tutmanın çarkların birden durması tehlikesi oluşturduğunu dile getiren Kozanoğlu, bunun da manşet işsizliğin sonbahara doğru yüzde 14-15’e, atıl işgücü oranının ise yüzde 35’e tırmanma ihtimalini güçlendirdiğini anlattı.

Son olarak kemer sıkma programında ısrarlı ekonomi yönetimini iki zor karar beklediğini söyleyen Kozanoğlu, şöyle devam etti:

Exit mobile version