EBRD, yeni Türkiye raporunu yayımladı: Riskler göz ardı edilmedi

EBRD, yeni Türkiye raporunu yayımladı: Riskler göz ardı edilmedi

Rapor, Türkiye ekonomisinde pozitif gelişmeler olduğunu da vurguluyor. Türkiye’deki son politika değişiklikleri ve ülkenin Haziran 2024’te Finansal Eylem Görev Gücü (FATF) gri listesinden çıkarılması, yatırımcı güvenini artıran önemli faktörler olarak gösteriliyor.

Raporda, Türkiye ekonomisindeki temel risklerin de göz ardı edilmediği görüldü. Devam eden yüksek enflasyon, Türk lirasının reel değerlenmesinin ihracat ve turizm üzerindeki etkisi, bölgedeki yüksek jeopolitik gerginlikler ve kapsamlı kısa vadeli dış finansman ihtiyaçları göz önüne alındığında sıkı küresel finansman koşulları, Türkiye ekonomisi için önemli riskler olarak tanımlandı.

EBRD’nin Türkiye’ye olan desteği de raporla vurgulandı. Banka, 2023’te Türkiye’ye 2,5 milyar Euro rekor yatırım yaparak, ülkenin yeşil dönüşümüne önemli katkı sağladı.

EBRD raporu, Türkiye ekonomisinin zorlu bir dönemden geçmesine rağmen, büyüme yolunda olduğunu gösteriyor. Ancak, yüksek enflasyon, döviz kuru oynaklığı ve jeopolitik riskler gibi sorunların çözülmesi için daha fazla çaba sarf edilmesi gerekiyor.

Uzmanlar, raporun, Türkiye ekonomisi için hem umut verici hem de dikkatli olunması gereken bir tablo çizdiğini belirtti. Türkiye’nin önünde zorlu bir süreç olsa da, doğru politikalar ve yapısal reformlarla daha güçlü bir ekonomiye kavuşmanın mümkün olduğuna dikkat çekildi.

Exit mobile version